Ciało – Umysł – Dusza

Jestem CUDem – Jesteś DUDem

Jestem tym, co jem

Żurek na mące kasztanowej

Wspólne spożywanie posiłków z rodziną jest dla mnie bardzo ważnym elementem świętowania przeróżnych okazji. Trzymając dietę eliminacyjną nie zawsze jem to samo, co reszta rodziny. Przeważnie gotuję wszystko podwójnie – tradycyjne posiłki oraz swoje według zasad diety eliminacyjnej. W te święta Wielkanocne postanowiłam zaryzykować i przygotowałam tylko jedną wersję żurku bezglutenowego, który okazał się strzałem w dziesiątkę 🙂 .

 

maka-kasztanowa

Przepis na żurek na mące kasztanowej

 Składniki na zakwas:

  • 3 łyżki mąki kasztanowej
  • 2 ząbki czosnku
  • liść laurowy
  • 1 szklanka przegotowanej ostudzonej wody

Przygotowanie:

W pierwszej kolejności musimy wyparzyć dobrze słoik, w którym nastawimy zakwas. Następnie mieszamy mąkę kasztanową z przegotowaną letnią wodą, dodajemy czosnek oraz liść laurowy, przykrywamy słoik gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni. Po trzech dniach zakwas powinien być gotowy, ale możemy go potrzymać nawet do pięciu dni żeby był kwaśniejszy. Jeżeli na powierzchni zakwasu pojawi się biały kożuch, nie panikujmy ponieważ to normalne. Gorzej jeśli pojawi się pleśń np. zielonego koloru – taki zakwas nie nadaje się do spożycia.

Składniki na żur:

  • zakwas z mąki kasztanowej
  • 5 szklanek bulionu, najlepiej gotowany na kościach z warzywami
  • domowy pieczony boczek
  • biała swojska kiełbasa
  • tarty korzeń chrzanu
  • 2 łyżeczki majeranku
  • pieprz
  • 3 średnie ziemniaki
  • sok z kiszonych ogórków

Przygotowanie:

W osobnym garnku gotujemy obrane ziemniaki w szklance bulionu, które po ugotowaniu blendujemy razem z bulionem – takie puree zagęści nasz żurek.

W drugim garnku zagotowujemy pozostały bulion razem z zakwasem kasztanowym, boczkiem, kiełbaską, chrzanem i przyprawami. Po 15 minutach gotowania dodajmy wcześniej przygotowane puree z ziemniaków i ponownie zagotujmy. Pod koniec gotowania dodajemy sok z kiszonych ogórków, a jego ilość dostosujemy w zależności  od naszego smaku. U mnie około ½ szklanki soku z ogórków wystarczyło, żeby uzyskać wystarczająco kwaśny smak.

Kuknij co dobrego jeszcze na Zdrowej Brzózce 😉

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Kamila Bachula - szczęśliwa mężatka, z wykształcenia jest nauczycielem języka angielskiego, ale z zamiłowania tworzy bloga Zdrowa Brzózka, który powstał z potrzeby serca. W 2009 roku weszła do niestety rosnącego w liczbę grona CUdaków za sprawą zdiagnozowanego schorzenia Colitis Ulcerosa (WZJG). Świadomie szukając przyczyny tej choroby autoimmunologicznej odkrywa świat zdrowego żywienia i zrównoważonego stylu życia, czego rezultatem jest blog Zdrowa Brzózka. Kamila kocha jogę i podróże motocyklowe, uwielbia gotować dla siebie i bliskich, ale także lubi wiedzieć co je.