Zaczynam od opisania tego produktu, ponieważ to właśnie on podbił moje serce jako pierwszy, zaraz po moim mężu 🙂
Nie mam na celu rozpisywać się na temat jego dokładnego składu i właściwości, bo nie o to mi chodzi. To co trzeba o nim wiedzieć, to to że składa się w 90% z nasyconych kwasów tłuszczowych, dzięki czemu jest bardzo stabilnym tłuszczem. Można go spokojnie przechowywać w warunkach pokojowych. W bardzo ciepłe dni zrobi się płynny, ale to normalne. Dzięki kwasom tłuszczowym o średnich łańcuchach, tłuszcz kokosowy nie wymaga żółci do trawienia przez co jest bardzo dobrze wchłaniany. Myślę że dla ludzi po resekcji woreczka żółciowego będzie bezcenny.
Są dwa rodzaje oleju kokosowego: rafinowany i nierafinowany. Olej rafinowany jest bezzapachowy więc jeśli komuś przeszkadza zapach kokosu to jest to lepsze wyjście. Olej nierafinowany ma na pewno lepszą jakość, ale też delikatny zapach kokosu. Mnie osobiście w niczym on nie przeszkadza, a wręcz dodaje potrawom walorów smakowych.
To właśnie ten tłuszcz jest idealny do smażenia. Od razu widać różnicę na patelni przy jego stosowaniu. Nic się nie dymi i nie śmierdzi. Różnica w smaku usmażonego mięska jest kolosalna. Jajecznica na oleju kokosowym nabrała nowego smaku. Warzywa również smakują inaczej. W pierwszej kolejności polecam wypróbować cukinię z cebulką! Teraz akurat sezon 🙂
Można nim smarować chleb (np. gryczany) lub jeść łyżkami – a znam takich 🙂
Majonez na bazie oleju kokosowego też wychodzi przepyszny – przepis później.
A ja ostatnio przeczytałam, że olej kokosowy nie jest wcale taki zdrowy bo zawiera wysoki procent tłuszczów nasyconych, przez co przyczynia się do rozwoju miażdżycy. Kupiłam go, bo tu był rekomendowany. Sama już nie wiem, co myśleć. 🙁
Dorotko, wokół tłuszczów nasyconych krąży niestety wiele mitów. Tłuszcze nasycone zostały obarczone odpowiedzialnością za wysoki cholesterol, miażdżycę i wiele innych chorób. Czy słusznie? Zapoznaj się proszę z poniższymi linkami, poczytaj i szukaj jeszcze w innych źródłach, żeby wyrobić sobie swoją opinię na ten temat 😉
https://www.ajwendieta.pl/blog/dieta/czy-olej-kokosowy-jest-super/
https://paleosmak.pl/tluszcz-fakty-mity-klamstwa/
https://paleosmak.pl/tluszcze/