Szybki obiad – makaron ryżowy z warzywami i jajkiem
Szybki i pożywny obiad, a dodatkowo pełnowartościowy w składniki odżywcze. Składniki, które potrzebujemy są moimi stałymi punktami w domowych zapasach. Zawsze mam pod ręką makaron ryżowy i jajka, a cukinia, papryka i cebula to warzywa, które świetnie się łączą smakowo, a dodatkowo są dostępne przez cały rok. Obiad robi się w niecałe pół godziny.
Przyprawy w tym daniu możemy dobrać indywidualnie w zależności od tego, czy akurat mamy ochotę na danie z pazurem, czy bardziej delikatną wersję. Na pewno płatki drożdżowe, o których pisałam już wcześniej (klik), dodają tutaj przyjemnego serowego posmaku oraz sporo witamin 🙂 Ostatnio polubiłam też mieszankę suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią. Kiedy użyjemy tej przyprawy już na nałożoną porcję, prosto na talerz, uzyskamy miły efekt chrupania.
Przepis na makaron ryżowy z warzywami i jajkiem:
Składniki:
– opakowanie makaronu ryżowego
– 1 cebula
– 1 papryka
– 1 cukinia
– 3 jajka
– olej kokosowy
– przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, czosnek niedźwiedzi
– suszone pomidory z czosnkiem i bazylią do posypania na wierzchu
– nieaktywne płatki drożdżowe
Przygotowanie:
Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Dusimy na oleju kokosowym. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, przyprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i czosnkiem niedźwiedzim, dusimy do momentu odparowania wody. Dodajemy płatki drożdżowe w takiej ilości, aby smak nam odpowiadał. U mnie wystarczyły 3 łyżki. Wyłączamy gaz i dopiero teraz wbijamy jajka, mieszamy, aby powstał sos.
W międzyczasie gotujemy makaron ryżowy według przepisu na opakowaniu.
Ugotowany jeszcze ciepły makaron dorzucamy do naszego sosu i wszystko mieszamy, albo osobno nakładamy makaron na talerz i polewamy warzywnym sosem – jak wolicie 😉
Na koniec podane danie na talerzu posypujemy mieszanką suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią.
Smacznego i na zdrowie!