Jestem tym, co jem

Szybki obiad – makaron ryżowy z warzywami i jajkiem

Szybki obiad – makaron ryżowy z warzywami i jajkiem

Szybki i pożywny obiad, a dodatkowo pełnowartościowy w składniki odżywcze. Składniki, które potrzebujemy są moimi stałymi punktami w domowych zapasach. Zawsze mam pod ręką makaron ryżowy i jajka, a cukinia, papryka i cebula to warzywa, które świetnie się łączą smakowo, a dodatkowo są dostępne przez cały rok. Obiad robi się w niecałe pół godziny.

Przyprawy w tym daniu możemy dobrać indywidualnie w zależności od tego, czy akurat mamy ochotę na danie z pazurem, czy bardziej delikatną wersję. Na pewno płatki drożdżowe, o których pisałam już wcześniej (klik), dodają tutaj przyjemnego serowego posmaku oraz sporo witamin 🙂 Ostatnio polubiłam też mieszankę suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią. Kiedy użyjemy tej przyprawy już na nałożoną porcję, prosto na talerz, uzyskamy miły efekt chrupania.

Przepis na makaron ryżowy z warzywami i jajkiem:

Składniki:

– opakowanie makaronu ryżowego

– 1 cebula

– 1 papryka

– 1 cukinia

– 3 jajka

– olej kokosowy

– przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, czosnek niedźwiedzi

– suszone pomidory z czosnkiem i bazylią do posypania na wierzchu

– nieaktywne płatki drożdżowe

Przygotowanie:

Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Dusimy na oleju kokosowym. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, przyprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i czosnkiem niedźwiedzim, dusimy do momentu odparowania wody. Dodajemy płatki drożdżowe w takiej ilości, aby smak nam odpowiadał. U mnie wystarczyły 3 łyżki. Wyłączamy gaz i dopiero teraz wbijamy jajka, mieszamy, aby powstał sos.

W międzyczasie gotujemy makaron ryżowy według przepisu na opakowaniu.

Ugotowany jeszcze ciepły makaron dorzucamy do naszego sosu i wszystko mieszamy, albo osobno nakładamy makaron na talerz i polewamy warzywnym sosem – jak wolicie 😉

Na koniec podane danie na talerzu posypujemy mieszanką suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią.

Smacznego i na zdrowie!

Kuknij co dobrego jeszcze na Zdrowej Brzózce 😉

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Kamila Bachula - szczęśliwa mężatka, z wykształcenia jest nauczycielem języka angielskiego, ale z zamiłowania tworzy bloga Zdrowa Brzózka, który powstał z potrzeby serca. W 2009 roku weszła do niestety rosnącego w liczbę grona CUdaków za sprawą zdiagnozowanego schorzenia Colitis Ulcerosa (WZJG). Świadomie szukając przyczyny tej choroby autoimmunologicznej odkrywa świat zdrowego żywienia i zrównoważonego stylu życia, czego rezultatem jest blog Zdrowa Brzózka. Kamila kocha jogę i podróże motocyklowe, uwielbia gotować dla siebie i bliskich, ale także lubi wiedzieć co je.