Jestem tym, co jem Jestem tym, co myślę

Zdrowe Święta Bożego Narodzenia 2018

Zdrowe Święta Bożego Narodzenia 2018

To już trzecie Święta Bożego Narodzenia u Zdrowej Brzózki. Na moim stole nie ma miejsca na gluten, mleko i jego produkty, cukier, ani nic co zostało przetworzone przez maszyny i „wzbogacone” cudownymi, chemicznymi, składnikami ulepszającymi. Wszystkie potrawy przygotowuję sama. Jest smacznie, zdrowo i bezpiecznie dla moich jelit.

Po ostrym rzucie Colitis Ulcerosa (klik) moje zdrowie jest w coraz lepszej kondycji. Jelita reagują na leczenie, tym bardziej, że wspomagam się całą gamą naturalnych składników i zabiegów. Siły wracają, mięśnie odbudowują się, a głowa i myśli wracają do równowagi. Czas spędzany w domu poświęcam głównie sobie.

Dzięki temu mój dom jest pięknie udekorowany własnoręcznie przygotowanymi ozdobami świątecznymi, a w kuchni pachnie cudnymi przyprawami świątecznymi, ponieważ ciało pozwoliło mi w końcu na samodzielne gotowanie, a żołądek chętnie przyjmuje pokarm 🙂 Jest cudnie!

Wracam do formy!

Miałam bardzo dużo czasu na przemyślenia. To czego się nauczyłam przez czas zaostrzenia CU zapisuję w sercu i wyciągam wnioski na przyszłość. Pokora w stosowaniu naturalnych metod leczenia to podstawa. Trzeba mieć rękę na pulsie i słuchać swojego ciała, ponieważ organizm zawsze się z nami komunikuje, kiedy jest coś nie tak. Mój wiele razy mówił, że stres, pośpiech, nadmiar pracy mi nie służy. Z różnych przyczyn zbagatelizowałam te sygnały, czego efektem był ostry rzut choroby. Nic nie dzieje się bez przyczyny. O tyle jestem mądrzejsza 🙂

Wracając do stołu Zdrowej Brzózki…

Na blogu jest sporo świątecznych przepisów (klik), które starałam się Wam przypominać na portalach społecznościowych przed świętami. Świąteczne menu w tym roku nie jest tak bogate, ponieważ mierzę siły na zamiary. Jednak praca w kuchni to spory wysiłek, dlatego w tym roku stawiam na praktyczne i proste rozwiązania:

  • barszcz czerwony na zakwasie (przepis na zakwas klik)
  • uszka z grzybami – test ciasta gryczanego od Smakoterapii
  • pierogi z kapustą – test ciasta gryczanego od Smakoterapii
  • pasztet na zielono (klik)
  • kapusta z grzybami
  • karpia przygotuje teść 🙂
  • sałatka z suszonymi pomidorami (klik)
  • sałatka śledziowa – nowy przepis, który wrzucę po świętach
  • muffiny kakaowo-migdałowe (klik)
  • ciasto cytrynowe z wkładką kokosową – nowość, przepis po świętach
  • chleb gryczano-jaglany (klik)
Pasztet na zielono ze szpinakiem przepis klik
Sałatka z suszonymi pomidorami i kiełkami przepis klik
Muffiny kakaowo-migdałowe przepis klik

Na koniec życzenia!

Kochani, niech tegoroczne Święta będą wyjątkowe. Zapomnijmy o pośpiechu, zatrzymajmy się, dajmy sobie i najbliższym czas i uwagę, ponieważ to najlepszy prezent jaki możemy ofiarować. Przy świątecznym stole zapomnijmy o tym co nas różni, a podziękujmy za to co nas łączy.

Niech MIŁOŚĆ, ŚWIATŁO, RADOŚĆ i POKÓJ zawita w naszych sercach i duszach – tylko tyle i aż tyle wystarczy, aby Święta spędzić w bajecznej atmosferze.

Rynek w Tarnowie – cudo 🙂

Kuknij co dobrego jeszcze na Zdrowej Brzózce 😉

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Kamila Bachula - szczęśliwa mężatka, z wykształcenia jest nauczycielem języka angielskiego, ale z zamiłowania tworzy bloga Zdrowa Brzózka, który powstał z potrzeby serca. W 2009 roku weszła do niestety rosnącego w liczbę grona CUdaków za sprawą zdiagnozowanego schorzenia Colitis Ulcerosa (WZJG). Świadomie szukając przyczyny tej choroby autoimmunologicznej odkrywa świat zdrowego żywienia i zrównoważonego stylu życia, czego rezultatem jest blog Zdrowa Brzózka. Kamila kocha jogę i podróże motocyklowe, uwielbia gotować dla siebie i bliskich, ale także lubi wiedzieć co je.