Jestem tym, co jem

Zdrowe brownie z czerwonej fasoli z owocami

Zdrowe brownie z czerwonej fasoli z owocami

Pyszne kremowe, mocno czekoladowe ciasto z lekko kwaśnymi owocami takimi jak śliwki, maliny, czy borówki, to deser doskonały. Dodatkowe walory to mega łatwy w wykonaniu przepis. Robi się go dosłownie raz dwa 😉

Przepisów na brownie z czerwonej fasoli jest pełno. Wcale nie dziwię się, że to brownie jest tak popularne, bo jest przepyszne, głównie dzięki właśnie fasoli, która nadaje tak miłej, kremowej konsystencji.

Na Zdrowej Brzózce znajdziecie inne przepisy na zdrowe brownie:

Brownie z buraka (klik).

Brownie z cukini (klik)

A teraz nadszedł czas na brownie z czerwonej fasoli z owockami 😀 Za trzecim razem udało się dobrać tak składniki, że jest cudne. Pierwsze podejście było mocno przekombinowane, ponieważ było tam i mleko koko, i daktyle, i jeszcze coś, czego już nie pamiętam… Druga wersja była z wiórkami koko, a to nie do końca mi odpowiadało. Bo przemyśleniu zwiększyłam jedynie ilość mąki koko i wyszło cudnie, kremowo, czekoladowo-owocowo i prosto. Mniam!

Przepis na brownie z czerwonej fasoli z owocami:

Składniki:

– 1 puszka czerwonej fasoli

– 3 dojrzałe banany

– 3 łyżki kakao

– 1 łyżka karobu

– 3 łyżki oleju koko

– 3 łyżki cukru koko lub miodu

– 9 łyżek mąki kokosowej

– 1 płaska łyżeczka sody

– 1 łyżeczka octu jabłkowego

– 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego

– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

– szczypta soli

– lekko kwaskowe owoce: mogą być śliwki, maliny, borówki

Przygotowanie:

Do przygotowania brownie potrzebujemy całej puszki fasoli, łącznie z całą zalewą. Łączymy fasolę z zalewą i bananami za pomocą blendera. Dodajemy kakao, karob, olej kokosowy i cukier koko lub miód. Blendujemy.

Dodajemy sól, sodę, ocet jabłkowy, ekstrakt waniliowy i cynamon cejloński. Blendujemy.

Na koniec dodajemy mąkę kokosową. Blendujemy.

Powstaje dość gęste ciasto jak na zdjęciu poniżej.

Ciasto przekładamy najlepiej do okrągłej formy. Grubość ciasta nie powinna przekroczyć 2 cm.

Na wierzchu układamy owoce.

Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez około 30 – 40 minut, do suchego patyczka.

Możemy je podawać z dodatkowymi świeżymi owocami.

Smacznego i na zdrowie!

Kuknij co dobrego jeszcze na Zdrowej Brzózce 😉

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Kamila Bachula - szczęśliwa mężatka, z wykształcenia jest nauczycielem języka angielskiego, ale z zamiłowania tworzy bloga Zdrowa Brzózka, który powstał z potrzeby serca. W 2009 roku weszła do niestety rosnącego w liczbę grona CUdaków za sprawą zdiagnozowanego schorzenia Colitis Ulcerosa (WZJG). Świadomie szukając przyczyny tej choroby autoimmunologicznej odkrywa świat zdrowego żywienia i zrównoważonego stylu życia, czego rezultatem jest blog Zdrowa Brzózka. Kamila kocha jogę i podróże motocyklowe, uwielbia gotować dla siebie i bliskich, ale także lubi wiedzieć co je.