Zdrowa sałatka śledziowa
Ostatnio ciągnęło mnie na śledzie. Czasami mój organizm życzy sobie takich mocniejszych doznań smakowych. Poszukiwania śledzi o dobrym składzie chwilę trwały. Wszędzie cukier, wzmacniacze, kwasy… A wystarczy woda i sól, żeby śledź był zakonserwowany na jakiś czas. Z moich śledzi powstała sałatka na święta. Pyszna, zdrowa i lekka, a przy tym prosta w wykonaniu.
Przepis na sałatkę śledziową:
Składniki:
- 0,5 kg śledzi solonych – sprawdzajcie skład, w zalewie tylko sól i woda
- 3 marchewki
- 3 ziemniaki
- 1 pietruszka
- 1 seler
- 1 słoik 300 ml ogórków w zalewie musztardowej (klik)
- 1 cebula
- 3 garści selera naciowego
- 3 łyżki tartej pigwy kiszonej (klik)
- majonez – albo na oleju kokosowym (klik), albo na kaszy jaglanej (klik)
Przygotowanie:
Śledzie solone moczymy w wodzie przez dobę. Następnie dokładnie płuczemy i zalewamy octem jabłkowym (klik) z łyżką miodu. Niech się moczą nawet kilka dni.
Zalewę octową ze śledzi możemy wykorzystać do różnych sosów lub marynat.
Równie dobrze do moczenia śledzi możemy użyć marynaty z ogórków musztardowych, ponieważ jej smak jest idealny dla śledzia. Tym bardziej, że ogórki dodamy później do sałatki. Przepis na takie ogórki w marynacie bez cukru znajdziecie na blogu (klik).
Marchweki, ziemniaki, selera i pietruszkę gotujemy w skórkach do miękkości. Następnie studzimy, obieramy i kroimy w kostkę.
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i sparzamy wrzątkiem.
Ogórki musztardowe kroimy w kostkę
Śledzie kroimy w paseczki.
Selera naciowego również kroimy w paseczki.
Wszystkie składniki mieszamy delikatnie z wybranym przez nas majonezem: jajecznym na oleju kokosowym (klik) lub bezjajecznym na kaszy jaglanej (klik).
Smacznego i na zdrowie!