Kamila Bachula

Holistyczne podejście do zdrowia – Ajurweda – Joga śmiechu

Jestem tym, co jem

Zdrowa potrawka mięsno-warzywna

Zdrowa potrawka mięsno-warzywna

Ta wypasiona zupa z masą warzyw, odrobiną mięsa i mnóstwem smaków i zapachów jest sycącym i zdrowym daniem idealnym o każdej porze dnia… i nocy 😉 Wspominam o nocy, ponieważ ostatnio gotowałam ją na spotkanie ze znajomymi i podawałam ją właśnie w nocy koło północy 😀 . Przygotowanie potrawki jest proste i dość szybkie. Magicznym składnikiem dodającym intensywnego smaku jest domowy ketchup według przepisu kochanej pani Zosi (klik) 🙂

Ach jak miło jest sięgnąć do własnej spiżarki po swoje domowe przetwory (klik)! Wiem co w nich jest, nie muszę czytać etykiety i analizować składu. A najlepsze jest to, że są pod ręka, od razu gotowe do użycia podczas gotowania, albo zjedzenia prosto ze słoika 😉 . Oprócz domowego ketchupu (klik) w mojej spiżarce znajdują się także powidła owocowe bez cukru (klik), ogórki kiszone (klik), ogórki w zalewie musztardowej bez cukru (klik) oraz  kiszona kapusta od teścia 😀 .

Przepis na zdrową potrawkę mięsno-warzywną:

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa gulaszowego z indyka
  • ewentualnie 2 wiejskie kiełbaski o dobrym składzie
  • 1 litr bulionu z kości (klik)
  • 1 litr wody
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cukinia
  • 1 papryka
  • 1 por
  • kilka pieczarek
  • 250 ml domowego ketchupu (klik)
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 3 czubate łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa i grzyby dokładnie myjemy. Na patelnię ląduje olej kokosowy, pokrojony por z pieczarkami i mięso mielone. Możemy ewentualnie podkręcić smak potrawki dobrej jakości kiełbaską wiejską, którą także wrzucamy na patelnię. Doprawiamy lekko solą i pieprzem, dusimy pod przykryciem przez 15 minut co chwilę mieszając.
W osobnym garnku zagotowujemy wodę z bulionem. Kiedy wywar zacznie się gotować, wrzucamy pokrojoną marchew i pietruszkę. Gotujemy 15 minut, po czym dodajemy zawartość patelni oraz pokrojoną cukinię i paprykę. Całość doprawiamy i gotujemy na małym ogniu przez 30 minut. Na koniec dodajemy domowy ketchup, czekamy, aż całość zabulgocze i gotowe 😉 .

Jeśli nie mamy domowego ketchupu, możemy użyć albo dobrej jakości koncentratu pomidorowego, albo pomidorów w puszce, które wcześniej zblendujemy.

Smacznego i na zdrowie!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Kamila Bachula - szczęśliwa żona i mama, z wykształcenia jest nauczycielem języka angielskiego, ale z zamiłowania tworzy bloga Zdrowa Brzózka, który powstał z potrzeby serca. W 2009 roku weszła do niestety rosnącego w liczbę grona CUdaków za sprawą zdiagnozowanego schorzenia Colitis Ulcerosa (WZJG). Świadomie szukając przyczyny tej choroby autoimmunologicznej odkrywa świat holistycznego podejścia do zdrowia, które mówi, że człowiek składa się nie tylko z ciała, ale i umysłu i duszy. Narzędziami stosowanymi przez Kamilę, które skutecznie jednoczą ciało, umysł i duszę, są Ajurwedą (starożytna medycyna indyjska) oraz joga i śmiechoterapia.