
Wegetariańskie pizzerinki gryczane
Kolejna bezmięsna propozycja Zdrowej Brzózki to wegetariańskie pizzerinki na białej kaszy gryczanej. Dodatki warzywne możemy dobrać według swojego smaku, natomiast bazą jest oczywiście kasza gryczana niepalona oraz czerwona soczewica. Serowy posmak w pizzerinkach uzyskamy za pomocą nieaktywnych płatków drożdżowych. Tym przepisem świętuję dzisiaj już czwarte urodziny Zdrowej Brzózki ! ! ! 😀 Zapraszam również na przepis w formie filmu.
Zakupiłam ostatnio niewielki statyw na telefon i po sugestiach montażysty moich filmików, eksperymentuję z różnymi ujęciami w mojej kuchni, aby pokazać wam przygotowanie wybranych potraw. Wzbraniałam się przed formą wideo przez długi czas, ale w końcu coś w środku zapragnęło tego doświadczyć. I o to jest kolejny filmik. Miłego oglądania 🙂
Połączenie kasz ze strączkami to najlepsza forma uzupełniania białka w diecie wegetarian. Takie połączenie dostarcza białko pochodzenia roślinnego zarówno ze zbóż, jak i ze strączków. Nie myślę o sobie jak o wegetariance. Wręcz dziwnie bym się czuła, gdybym samą siebie tak nazwała. Po prostu nie jem mięsa i jest mi z tym dobrze. Słucham swojego organizmu, a on zdecydowanie dał mi do zrozumienia, żeby odstawić białko pochodzenia zwierzęcego.
Przepis na wegetariańskie pizzerinki gryczane:
Składniki na 18 pizzerinek:
– ½ kg suchej białej kaszy gryczanej
– ½ szklanki suchej czerwonej soczewicy
– 3 łyżki oleju
– papryka
– spora garść szczypiorku lub cebula
– cukinia
– 3 łyżki płatków drożdżowych
– 3 płaskie łyżeczki soli kłodawskiej
– 1 łyżeczka mielonego pieprzu
– 1 łyżeczka kurkumy
– 1 łyżka suszonych pomidorów
– 1 łyżeczka oregano
Przygotowanie:
Dzień wcześniej zalewamy kaszę i soczewicę wodą (w osobnych naczyniach) i pozostawiamy na 12 godzin do namoczenia. Następnie dokładnie płuczemy.
Soczewicę najlepiej jest wypłukać dobrze ciepłą wodą, aby nieco ją ogrzać. Wówczas będzie nam ją łatwiej zblendować z 3 łyżkami oleju kokosowego. Możemy dodać nieco wody, aby powstała jednolita masa soczewicy z olejem.
Wypłukaną kaszę zalewamy świeżą wodą na równo z powierzchnią kaszy. Blendujemy kaszę z wodą na gładką masę. Dodajemy wcześniej przygotowaną masę z soczewicy i ponownie blendujemy. Dodajemy przyprawy oraz płatki drożdżowe i mieszamy.
Kroimy paprykę i szczypiorek. Cukinię trzemy na tarce o grubych oczkach. Warzywa łączymy z ciastem gryczanym.

Ciasto układamy w formie niewielkich placków na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pizzerinki pieczemy w 180 stopniach 25 – 30 minut.
Smacznego i na zdrowie!

Podziel się swoją energią 😀 tak, jak ja dzielę się swoją
Wsparcie dla Zdrowej Brzózki (klik)
