Jestem tym, co jem

Warstwowa sałatka z pieczoną dynią i kurczakiem

Warstwowe sałatki mają to do siebie, że bardzo ładnie prezentują się na stole. Różnokolorowe barwy warstw widoczne przez szklaną salaterkę zachęcają gości do jedzenia 🙂 Kiedyś jedną z moich ulubionych sałatek warstwowych był, zapewne znany wszystkim, gyros. Niestety przy dolegliwościach jelitowych ta sałatka zawiera sporo niepożądanych składników, takich jak kukurydza, groszek, ketchup, czy nawet sama mieszanka gotowej przyprawy gyros. Dlatego skomponowałam swoją własną sałatkę warstwową, a jej udana premiera miała miejsce w Święta Bożego Narodzenia 🙂 .

Ciekawym składnikiem sałatki jest pieczona dynia  pokrojona w kostkę. Przepis znajdziecie na Brzózce (klik).

Ilości użytych składników są orientacyjne, ponieważ każdego składnika musi być na tyle, aby utworzył wyraźną warstwę w salaterce, zatem będzie to zależeć od tego jak duże naczynie wybierzemy do podania naszej sałatki.

Jeśli chcesz razem ze Zdrową Brzózką świadomie zadbać o swoje zdrowie, wpisz się do newslettera 🙂

Przepis na sałatkę z pieczoną dynią i kurczakiem:

Składniki:

  • filet z kurczaka lub indyka około 500 g
  • pieczona dynia w kostkę około 3 szklanki (przepis klik)
  • czerwona cebulka 2 – 3 szt
  • oliwki zielone marynowane bez pasty paprykowej około 300 g (sprawdzajcie skład)
  • rukola około 100 g
  • majonez na oliwie i oleju kokosowym (przepis klik)
  • oliwa z oliwek
  • czarnuszka
  • suszona papryka słodka i ostra, pieprz, kurkuma, sól, zioła prowansalskie

Przygotowanie

Oczyszczony filet drobiowy kroimy w kostkę, mieszamy z przyprawami (suszona papryka słodka i ostra, pieprz, kurkuma, sól, zioła prowansalskie) i podsmażamy na oleju kokosowym.

Dynię przygotowujemy według przepisu, który znajdziecie tutaj (klik).

Cebulkę kroimy w drobną kostkę. Jeśli nie mamy akurat czerwonej cebuli, to białą lepiej jest sparzyć wrzątkiem zanim trafi do sałatki, ponieważ jest ostrzejsza w smaku. Oliwki przekrawamy na pół, a rukolę płuczemy.

Kiedy mięso i dynia ostygną przechodzimy do układania warstw sałatki w salaterce. Na sam spód ląduje podsmażony filet, a na nim czerwona cebulka. Następnie kilka łyżek majonezu, które rozprowadzamy równo na powierzchni cebulowej warstwy. Na majonezie układamy pieczoną dynię, potem oliwki, a na samym wierzchu świeżą rukolę, którą posypujemy czarnuszką. Przed samym podaniem sałatki polewamy rukolę oliwą z oliwek.

Sałatka ma bardzo wyraźny smak, który zadowoli nawet największych fanów tradycyjnego gyrosa.

Smacznego i na zdrowie!

Poza sezonem dyniowym, sałatkę możemy przygotować z pieczonym, tartym burakiem!! Przetestowałam i smakuje równie dobrze. Ale myślę, że zapieczona kostka z marchewki też się sprawdzi 😉

Kuknij co dobrego jeszcze na Zdrowej Brzózce 😉

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Kamila Bachula - szczęśliwa mężatka, z wykształcenia jest nauczycielem języka angielskiego, ale z zamiłowania tworzy bloga Zdrowa Brzózka, który powstał z potrzeby serca. W 2009 roku weszła do niestety rosnącego w liczbę grona CUdaków za sprawą zdiagnozowanego schorzenia Colitis Ulcerosa (WZJG). Świadomie szukając przyczyny tej choroby autoimmunologicznej odkrywa świat zdrowego żywienia i zrównoważonego stylu życia, czego rezultatem jest blog Zdrowa Brzózka. Kamila kocha jogę i podróże motocyklowe, uwielbia gotować dla siebie i bliskich, ale także lubi wiedzieć co je.