Tarta jaglana bez pieczenia z kremem czekoladowym i owocami
Naszło mnie na słodkości, ale nie chciało mi się odpalać piekarnika. Hmm… jakaś tarta bez pieczenia z owockami chodzi mi po głowie. Kukam w internet za pomysłem na spód, ale wszystkie z orzechami, a ja chcę poczęstować kogoś kto jest uczulony na orzechy… A może by wykorzystać kaszę jaglaną? Tak, to jest myśl! A myśl przeszła w czyn 🙂
Muszę się Wam przyznać, że to bardzo ekscytujące kiedy przyjdzie mi do głowy tak prosty, a zarazem tak pyszny i zdrowy przepis! Radość mnie rozpiera. Dobieram składniki i z zaciekawieniem obserwuję czy to się uda, czy trzeba coś dodać, coś zmienić. A jak wychodzi i smakuje, zaraz dzielę się tym z Wami moi kochani 🙂
Bazą ciasta jest ugotowana kasza jaglana i namoczone figi suszone. Razem zblendowane tworzą bardzo fajną masę, która po schłodzeniu tworzy zwarte, ale miękkie ciasto. W połączeniu z mocno czekoladowym kremem z bananów i daktyli oraz świeżych sezonowych owoców z kwaskowym posmakiem otrzymujemy tartę idealną.
Przepis na tartę jaglaną z kremem czekoladowym i owocami:
Składniki na spód:
– 300 g suszonych fig
– ½ szklanki kaszy jaglanej
– 3 łyżki pestek słonecznika
– 3 łyżki oleju kokosowego
– 1 łyżka miodu
– 3 łyżki wiórek kokosowych
– 1 łyżeczka cynamonu
Składniki na krem czekoladowy:
– 3 banany
– 9 daktyli
– 3 łyżeczki wiórków kokosowych
– 2 łyżeczki kakao
– 2 łyżeczki karobu
Na wierzch tarty niezbędne są owoce z kwaskowym posmakiem typu borówki, maliny, truskawki, porzeczki itd.
Przygotowanie:
Dzień wcześniej zalewamy figi wrzątkiem i odstawiamy je na całą noc, aby zmiękły. Zanim je zalejemy wrzątkiem pamiętajmy, aby odciąć twarde ogonki.
Gotujemy pół szklanki kaszy jaglanej na sypko z odrobiną soli. Kaszę studzimy.
Namoczone figi blendujemy z pestkami słonecznika na gładką masę. Łączymy ją z ostudzoną kaszą jaglaną, olejem kokosowym, miodem, wiórkami i cynamonem. Całość blendujemy na gładką masę.
Gotowe ciasto przekładamy na formę do tarty. Spód formy wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.
W międzyczasie przygotowujemy krem czekoladowy. Zalewamy daktyle wrzątkiem i zostawiamy na godzinkę. Odcedzamy, łączymy z bananami, wiórkami, kakao i karobem. Wszystko blendujemy na gładką masę.
Na schłodzone ciasto wylewamy krem czekoladowy i dekorujemy owocami. Tartę schładzamy w lodówce jeszcze z dwie godzinki, aby krem czekoladowy lekko zgęstniał 🙂
Smacznego i na zdrowie!