Kamila Bachula

Holistyczne podej艣cie do zdrowia – Ajurweda – Joga 艣miechu

Jestem tym, co jem Przysmaki dla dzieci

Szarlotka – kr贸lowa ciast

Czy kto艣 z Was zna kogo艣, kto nie lubi szarlotki?? Bo ja nie znam takiej osoby 馃槈 Zawsze znajdzie si臋 艂asuch na to tradycyjne ciasto z jab艂kami i cynamonem. Postanowi艂am zatem wymodzi膰 w艂asny przepis na bezglutenow膮, zdrow膮 szarlotk臋 bez rafinowanego cukru. Uda艂o si臋 za pierwszym razem! To ciasto jest wypasione dobrociami od Matki Natury, poczynaj膮c od kaszy jaglanej i dyni, a na obowi膮zkowych jab艂kach ko艅cz膮c 馃槈

W mojej rodzinie mistrzyni膮 w pieczeniu szarlotki jest moja te艣ciowa. Na szcz臋艣cie wersja szarlotki wed艂ug Zdrowej Brz贸zki bardzo jej posmakowa艂a, a nawet stwierdzi艂a, 偶e mog臋 j膮 piec co tydzie艅 馃槈 . Mo偶e w sezonie dyniowym tak w艂a艣nie b臋dzie, ale p贸ki co ju偶 ko艅cz膮 si臋 niestety moje zapasy mro偶onego purre z dyni. Chocia偶 wydaje mi si臋, 偶e podobny efekt smakowy b臋dzie mo偶na uzyska膰 zast臋puj膮c dyni臋 cukini膮, tylko musz臋 sprawdzi膰 jakie wyjd膮 proporcje sk艂adnik贸w. Oczywi艣cie jak tylko zrobi臋 test szarlotki z cukini膮, natychmiast Was o tym poinformuj臋.

Jab艂ka to w naszym rejonie bardzo popularny owoc. Anglicy powiadaj膮, 偶e „an apple a day, keeps the doctor away”, i maj膮 w tym wiele racji, poniewa偶 jab艂ko to bogato obdarzony w witaminy i minera艂y owoc. Jednak przestrzegam Was kochani przed kupowaniem jab艂ek z market贸w… W tych jab艂kach niestety jest wi臋cej chemii ni偶 po偶ytecznych sk艂adnik贸w od偶ywczych.

Co ciekawe, jedzenie surowych jab艂ek przyspiesza trawienie i zapobiega zatwardzeniom, a znowu gotowane lub pieczone jab艂ka reguluj膮 prac臋 jelita podczas biegunek. Z jab艂ek w bardzo prosty spos贸b mo偶na przygotowa膰 cudowny eliksir, o wielu korzystnych dzia艂aniach, a jest nim nic innego jak ocet jab艂kowy (klik). W mojej kuchni i domu nie mo偶e go zabrakn膮膰, poniewa偶 stosuj臋 go codziennie zar贸wno w celach kosmetycznych jak i spo偶ywczych.

Z soku jab艂kowego mo偶emy przygotowa膰 domow膮 galaretk臋 owocow膮 (klik)! To wspania艂a zdrowa propozycja deseru dla dzieci 馃槈

A teraz zapraszam Was na przepis na bezglutenow膮 szarlotk臋 na kaszy jaglanej:
Sk艂adniki:

  • 2 szklanki purre z dyni
  • 3 dojrza艂e banany
  • 3 jajka
  • 2 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • sok z jednej soczystej pomara艅czy
  • 3 艂y偶ki oleju kokosowego
  • 3 艂y偶ki cukru kokosowego + 1 do kruszonki
  • 9 艂y偶ek m膮ki kokosowej + 1 do kruszonki
  • 1 艂y偶eczka octu jab艂kowego
  • 1 艂y偶eczka sody
  • szczypta soli
  • 3 艂y偶eczki cynamonu cejlo艅skiego
  • 1,5 kg jab艂ek, najlepiej szarej renety lub innych kwa艣nych ma艂o soczystych jab艂ek

A tak w艂a艣nie powstaj膮 moje pomys艂y na przepisy 馃槈 spisuj臋 sk艂adniki, kt贸rych chc臋 u偶y膰, a nast臋pnie w trakcie pichcenia na oko oceniam konsystencj臋 ciasta i uzupe艂niam notatk臋 o ilo艣ci sk艂adnik贸w 馃檪

Przygotowanie:

Jak przygotowa膰 purre z dyni dowiesz si臋 z wcze艣niejszego wpisu (klik).

Kasz臋 jaglan膮 nale偶y wyp艂uka膰 i zala膰 wod膮 dzie艅 wcze艣niej. Powinna si臋 moczy膰 przynajmniej 12 godzin, po czym znowu j膮 p艂uczemy.

 

Do miski odk艂adamy 1,5 szklanki kaszy jaglanej. Pozosta艂e p贸艂 szklanki kaszy p贸jdzie do kruszonki.
Kasz臋 jaglan膮 艂膮czymy z bananami, sokiem z pomara艅czy, purre z dyni, olejem kokosowym, cukrem kokosowym, jajkami, sod膮, octem, sol膮 i 1 艂y偶eczk膮 cynamonu. Wszystko blendujemy na g艂adk膮 mas臋. Nast臋pnie dodajemy 9 艂y偶ek m膮ki kokosowej, ale stopniowo. Ciasto nie mo偶e wyj艣膰 za suche.

Kruszonka ma mie膰 bardziej zwart膮 konsystencj臋.

Odk艂adamy 6 solidnych 艂y偶ek ciasta do osobnej miski, dodajemy p贸艂 szklanki pozosta艂ej kaszy jaglanej, 1 艂y偶k臋 m膮ki kokosowej i 1 艂y偶k臋 cukru kokosowego. To b臋dzie nasza „kruszonka” na wierzch ciasta.

Pozosta艂e ciasto przek艂adamy na blach臋 z papierem do pieczenia. Je艣li nasze jab艂ka s膮 do艣膰 soczyste, dobrze jest posypa膰 wierzch ciasta dodatkow膮 ilo艣ci膮 m膮ki kokosowej, aby wpi艂a nadmiar soku z jab艂ek podczas pieczenia.

Na ciasto rozk艂adamy wcze艣niej starte jab艂ka bez sk贸rki, kt贸re posypujemy dwoma 艂y偶eczkami cynamonu. Na warstw臋 jab艂ek nak艂adamy nasz膮 „kruszonk臋”, kt贸ra nie musi by膰 rozprowadzona r贸wnomiernie 馃槈 .

Pieczemy w 180 stopniach przez nieca艂膮 godzink臋, uwa偶aj膮c, 偶eby nie przypali膰 szarlotki za bardzo z wierzchu.

Smacznego i na zdrowie!

Je艣li chcesz razem ze Zdrow膮 Brz贸zk膮 艣wiadomie zadba膰 o swoje zdrowie, wpisz si臋 do newslettera 馃檪

[mc4wp_form id=”1736″]

Szarlotka znika w tempie ekspresowym 馃槈

Kuknij co dobrego jeszcze na Zdrowej Brz贸zce 馃槈

ZOSTAW ODPOWIED殴

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *

Kamila Bachula - szcz臋艣liwa 偶ona i mama, z wykszta艂cenia jest nauczycielem j臋zyka angielskiego, ale z zami艂owania tworzy bloga Zdrowa Brz贸zka, kt贸ry powsta艂 z potrzeby serca. W 2009 roku wesz艂a do niestety rosn膮cego w liczb臋 grona CUdak贸w za spraw膮 zdiagnozowanego schorzenia Colitis Ulcerosa (WZJG). 艢wiadomie szukaj膮c przyczyny tej choroby autoimmunologicznej odkrywa 艣wiat holistycznego podej艣cia do zdrowia, kt贸re m贸wi, 偶e cz艂owiek sk艂ada si臋 nie tylko z cia艂a, ale i umys艂u i duszy. Narz臋dziami stosowanymi przez Kamil臋, kt贸re skutecznie jednocz膮 cia艂o, umys艂 i dusz臋, s膮 Ajurwed膮 (staro偶ytna medycyna indyjska) oraz joga i 艣miechoterapia.