
Sałatka z pieczonych buraków i ciecierzycy
Na tegoroczne, bardzo nietypowe Święta Wielkanocne, postanowiłam przygotować jakąś nową sałatkę. Ostatnio w mojej diecie jest dużo więcej strączków, ponieważ odrzuciło mnie od mięsa. Zawsze chciałam spróbować sałatki z cieciorką i nie zawiodłam się.
Gdy pomysł na sałatkę z cieciorką powoli dojrzewał w mojej głowie, myślałam, że połączenie cieciorki z pieczonym burakiem to będzie jakaś totalna nowość, a tu niespodzianka 😀 W internecie jest już tego peeeełno, ale na pewno nie znajdziecie tam sałatki, w której mamy kiszoną kalarepę (przepis klik) 🙂
Oczywiście zamiast kiszonej kalarepy możemy dodać kiszonego ogórka. Smakiem są bardzo zbliżone.
Przepis na sałatkę z pieczonych buraków i ciecierzycy:
Składniki:
– 1 kg czerwonych buraków
– 1 szklanka suchej ciecierzycy
– 2 cebule czerwone
– kilka plastrów kiszonej kalarepy lub 3 kiszone ogórki
– świeża rukola
– oliwa z oliwek
– 3 łyżki najlepiej domowego octu jabłkowego (klik)
– przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, kmin rzymski lub zwykły kminek

Przygotowanie:
Ciecierzyce zalewamy woda dzień wcześniej. Następnego dnia płuczemy ją, zalewamy świeżą wodą, którą solimy i doprawiamy łyżeczką kurkumy i połową łyżeczki kuminu lub kminku. Gotujemy do miękkości. Dzięki kurkumie nasza ciecierzyca nabierze pięknego złotego koloru, a dodatek kuminu lub kminku ułatwia nam strawienie strączków.
Buraki myjemy i w skórce zapiekamy w piekarniku w 180 stopniach przez około godzinę.

Gdy buraczki ostygną, obieramy je i trzemy na tarce o grubszych oczkach.
Czerwoną cebulkę oraz kiszoną kalarepę (lub kiszone ogórki) kroimy w kostkę.

Łączymy ugotowaną i odcedzoną ciecierzycę z buraczkami, cebulką i kalarepą. Dodajemy ocet jabłkowy i lekko doprawiamy solą i pieprzem.
Jeśli podajemy sałatkę w salaterce to na jej wierzchu układamy świeżą rukolę, a jeśli serwujemy ja od razu na talerzu, polecam nałożyć sałatkę na rukolę 😉
Smacznego i na zdrowie!
