Jestem tym, co jem

Sałatka z pieczonych buraków i ciecierzycy

Sałatka z pieczonych buraków i ciecierzycy

Na tegoroczne, bardzo nietypowe Święta Wielkanocne, postanowiłam przygotować jakąś nową sałatkę. Ostatnio w mojej diecie jest dużo więcej strączków, ponieważ odrzuciło mnie od mięsa. Zawsze chciałam spróbować sałatki z cieciorką i nie zawiodłam się.

Gdy pomysł na sałatkę z cieciorką powoli dojrzewał w mojej głowie, myślałam, że połączenie cieciorki z pieczonym burakiem to będzie jakaś totalna nowość, a tu niespodzianka 😀 W internecie jest już tego peeeełno, ale na pewno nie znajdziecie tam sałatki, w której mamy kiszoną kalarepę (przepis klik) 🙂

Oczywiście zamiast kiszonej kalarepy możemy dodać kiszonego ogórka. Smakiem są bardzo zbliżone.

Przepis na sałatkę z pieczonych buraków i ciecierzycy:

Składniki:

– 1 kg czerwonych buraków

– 1 szklanka suchej ciecierzycy

– 2 cebule czerwone

– kilka plastrów kiszonej kalarepy lub 3  kiszone ogórki

– świeża rukola

– oliwa z oliwek

– 3 łyżki najlepiej domowego octu jabłkowego (klik)

– przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, kmin rzymski lub zwykły kminek

Przygotowanie:

Ciecierzyce zalewamy woda dzień wcześniej. Następnego dnia płuczemy ją, zalewamy świeżą wodą, którą solimy i doprawiamy łyżeczką kurkumy i połową łyżeczki kuminu lub kminku. Gotujemy do miękkości. Dzięki kurkumie nasza ciecierzyca nabierze pięknego złotego koloru, a dodatek kuminu lub kminku ułatwia nam strawienie strączków.

Buraki myjemy i w skórce zapiekamy w piekarniku w 180 stopniach przez około godzinę.

Gdy buraczki ostygną, obieramy je i trzemy na tarce o grubszych oczkach.

Czerwoną cebulkę oraz kiszoną kalarepę (lub kiszone ogórki) kroimy w kostkę.

Łączymy ugotowaną i odcedzoną ciecierzycę z buraczkami, cebulką i kalarepą. Dodajemy ocet jabłkowy i lekko doprawiamy solą i pieprzem.

Jeśli podajemy sałatkę w salaterce to na jej wierzchu układamy świeżą rukolę, a jeśli serwujemy ja od razu na talerzu, polecam nałożyć sałatkę na rukolę 😉

Smacznego i na zdrowie!

Kuknij co dobrego jeszcze na Zdrowej Brzózce 😉

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Kamila Bachula - szczęśliwa mężatka, z wykształcenia jest nauczycielem języka angielskiego, ale z zamiłowania tworzy bloga Zdrowa Brzózka, który powstał z potrzeby serca. W 2009 roku weszła do niestety rosnącego w liczbę grona CUdaków za sprawą zdiagnozowanego schorzenia Colitis Ulcerosa (WZJG). Świadomie szukając przyczyny tej choroby autoimmunologicznej odkrywa świat zdrowego żywienia i zrównoważonego stylu życia, czego rezultatem jest blog Zdrowa Brzózka. Kamila kocha jogę i podróże motocyklowe, uwielbia gotować dla siebie i bliskich, ale także lubi wiedzieć co je.