Ciało – Umysł – Dusza

Jestem CUDem – Jesteś DUDem

Jestem tym, co jem

Sałatka owocowa – prosta i zdrowa

Sałatka owocowa to najprostsza zdrowa forma łakoci. Tego nie da się zepsuć, przypalić, czy źle przyprawić. Wystarczy odpowiednio dobrać owoce i dodać kilka urozmaicających smak dodatków. Owszem, dla osób z problemami jelitowymi miks owoców w jednej porcji to nie jest zbyt dobry pomysł, z uwagi na fermentację owoców, ale od czasu do czasu można sobie na nią pozwolić 😉

Przy dolegliwościach jelitowych bezpieczniej jest jeść owoce pojedynczo, ponieważ różne owoce różnie się trawią. Jeśli już łączymy, to kwaśne z kwaśnymi, a słodkie ze słodkimi. Ja akurat miałam pod ręką banany, pomarańcze, jabłka i kiwi. Do miksu owocowego dorzuciłam wiórki kokosowe, sok z cytryny i nasiona chia. Już same owoce to potężna dawka witamin i minerałów, a w połączeniu z nasionkami chia (szałwią hiszpańską) robi się naprawdę ciekawie.

Szałwia Hiszpańska pochodzi z rejonów Ameryki Południowej, gdzie była podstawowym elementem diety. Strony internetowe poświęcone tym nasionkom podkreślają ich bogate wartości odżywcze z innymi produktami. Porcja 15 gram nasion chia zawiera 8 razy więcej kwasów omega 3 niż dziki łosoś, 15 razy więcej magnezu niż brokuły, 6 razy więcej wapnia niż mleko, 3 razy więcej żelaza niż szpinak, 4 razy więcej selenu niż len i 2 razy więcej błonnika niż otręby. Dodatkowo jest to tzw. pseudozboże bezglutenowe, dlatego ich spożywanie będzie bezpieczne dla osób nietolerujących glutenu, ale przy schorzeniach autoimmunologicznych trzeba na nie uważać. Szczególnie wtedy gdy śluzówka jelita jest podrażniona, ponieważ spora zawartość błonnika będzie drażnić jelita powodując wzdęcia.

Jeśli Twoje jelita radzą sobie z większą ilością błonnika, zapoznaj się z mega prostymi przepisami na desery z chia  (klik) 😉 

Przepis na sałatkę owocową:

Składniki:

  • 3 pomarańcze
  • 3 kiwi
  • 3 jabłka
  • 3 banany
  • 3 łyżki pestek słonecznika
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 3 łyżki nasion chia
  • sok z połówki cytryny

Przygotowanie:

Owoce dokładnie myjemy. Pomarańcze, kiwi i banany obieramy ze skórki, ale jabłka zostawiamy w skórce, chyba że wolimy bez 😉 

Najpierw pokrójmy jabłka i banany, które następnie mieszamy z sokiem z cytryny, aby zapobiec ciemnieniu tych owoców. Dodajemy pokrojone pomarańcze i kiwi oraz pozostałe dodatki. Dodatek pestek słonecznika sprawi, że jedząc sałatkę coś będzie chrupać. Sałatkę mieszamy
delikatnie, aby owoce się nie rozpadły.

Smacznego i na zdrowie!

Kuknij co dobrego jeszcze na Zdrowej Brzózce 😉

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Kamila Bachula - szczęśliwa mężatka, z wykształcenia jest nauczycielem języka angielskiego, ale z zamiłowania tworzy bloga Zdrowa Brzózka, który powstał z potrzeby serca. W 2009 roku weszła do niestety rosnącego w liczbę grona CUdaków za sprawą zdiagnozowanego schorzenia Colitis Ulcerosa (WZJG). Świadomie szukając przyczyny tej choroby autoimmunologicznej odkrywa świat zdrowego żywienia i zrównoważonego stylu życia, czego rezultatem jest blog Zdrowa Brzózka. Kamila kocha jogę i podróże motocyklowe, uwielbia gotować dla siebie i bliskich, ale także lubi wiedzieć co je.