To jedna z moich niezawodnych, szybkich sałatek. Idealna kiedy nie masz czasu, a chcesz przygotować coś swojego na wieczór dla gości, albo kiedy najdzie cię ochota na ciekawszą kolację niż zwykle 😉 . Trzy główne składniki czyli brokuły, pomidorki i jajka, a jeśli wolisz intensywne smaki, to czubata łyżka musztardy bez cukru Dijon doda tej sałatce tzw. „jaj” 😉 .
W moich sałatkach nigdy nie znajdziecie kupnego majonezu na pseudo zdrowym oleju rzepakowym, ponieważ przygotowanie swojego zajmuje mi zaledwie 15 minut! Przepis na majonez znajdziecie już na Zdrowej Brzózce (klik). Tak niewiele trzeba, żeby przygotować sobie w domu swój majonez na zdrowych tłuszczach i wiejskich jajach. Domowy majonez wytrzyma w lodówce spokojnie przez tydzień, także możemy go zrobić więcej i dodawać do różnych potraw.
Przepis na sałatkę brokułową:
Składniki:
- 1 kg świeżego brokuła
- 300 g pomidorków koktajlowych
- 6 jajek
- 6 łyżek pestek z dyni
- majonez domowy
- musztarda bez cukru Dijon – czytajcie skład
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Brokuły płuczemy, dzielimy na szypułki, zalewamy wrzątkiem, dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy do miękkości, ale tak żeby się nie rozpadały. Zalewając brokuł wrzątkiem, ich zielony kolor wzmocni się i utrzyma po gotowaniu.
Jajka gotujemy na twardo i kroimy w grubą kostkę. Pomidorki koktajlowe myjemy i kroimy na połówki.
Kiedy brokuły i jajka ostygną, wszystkie składniki łączymy z majonezem, musztardą i przyprawami, posypując pestkami z dyni.
Smacznego i na zdrowie!
Jeśli chcesz razem ze Zdrową Brzózką świadomie zadbać o swoje zdrowie, wpisz się do newslettera 🙂
[mc4wp_form id=”1736″]