Domowa apteczka Jestem tym, co jem Zrozumieć i pokochać swoje ciało

Oczyszczająca kuracja cytrynowa

Walka o zdrowie nie należy do łatwych. Przekonuję się o tym już od kilku lat. Mówi się, że na zregenerowanie organizmu potrzeba tyle samo czasu, ile się nieświadomie pracowało na jego zrujnowanie… Złe nawyki żywieniowe, stosowanie używek, leków i wszelkich toksycznych substancji dzień po dniu, a potem rok po roku, przeładowuje nasze organy niebezpiecznymi związkami, z których ciało bardzo długo będzie się oczyszczać. Sama zmiana sposobu żywienia i bardziej świadomego podejścia do zdrowia to nie wszystko. Musimy pomóc naszemu organizmowi oczyścić się, aby przyspieszyć proces regeneracji.

Jest wiele niebezpiecznych związków, które w wyniku naszych złych nawyków kumulują się w komórkach naszego ciała, z czasem powodując bardzo nieprzyjemne schorzenia. Jednym z nich jest kwas moczowy. Nazwa powinna być znana osobom, które borykają się z takimi schorzeniami jak dna moczanowa, osteoporoza, reumatyzm, kamica nerkowa i żółciowa.

Jeśli chcesz razem ze Zdrową Brzózką świadomie zadbać o swoje zdrowie, wpisz się do newslettera 🙂

Kwas moczowy odkłada się m. in. w stawach powodując ich zesztywnienie, stany zapalne i ból. Jego twory można zauważyć nawet gołym okiem, kiedy na stawach tworzą się zgrubienia i narośle. Kryształki kwasu moczowego lubią się łączyć z solami wapniowymi przez co wytrącają się kamienie w nerkach i woreczku żółciowym. Kwas moczowy odkłada się również w naczyniach krwionośnych zmniejszając ich światło i powodując w tej sposób nadciśnienie i inne schorzenia układu krwionośnego. Profesor Michał Tombak nazywa ten związek „cichym zabójcą”, ponieważ kontynuując swoje złe nawyki żywieniowe przez długi czas możemy nie odczuwać ich skutków od razu, ale regularnie odkładające się kryształki kwasu moczowego, jak cegiełka do cegiełki, budują liczne schorzenia, które, prędzej czy później, odezwą się z wielką siłą.

Aby oczyścić organizm z kryształków kwasu moczowego, prof. Tombak w swoich książkach, poleca oczyszczającą kurację cytrynową, którą wykonałam nie tak dawno i na pewno będę ją cyklicznie powtarzać w celach profilaktycznych. Cytryna to owoc bogaty w witaminy A, E, B1, B2, B3, B6, C, P, minerały: potas, sód, magnez, chlor, jod, fosfor, żelazo, wapń oraz olejki eteryczne, kumaryny, bioflawonoidy. Na samą myśl jej kwaśnego smaku w ustach wytwarza się ślina 🙂 . Świeży sok cytrynowy to potężny antyutleniacz, dlatego przeprowadzenie takiej cytrynowej kuracji nie dość, że oczyści nasz organizm z odłożonego kwasu moczowego, to jeszcze odmłodzi nas i wzmocni nasz system odpornościowy.

Kuracja nie jest trudna i w porównaniu z innymi trwa dość krótko, bo zaledwie 10 dni. W ciągu tych 10 dni spożywa się sok w sumie z 30 cytryn. Całe szczęście, że prof. Tombak zaproponował też sposób na wykorzystanie pozostałych części owoców po wyciśnięciu soku, bo aż żal by było wyrzucać tyle skórek cytrynowych do kosza. Ale po kolei… najpierw podaję Wam przepis na cytrynową kurację oczyszczającą prof. Tombaka:

Składniki:
– sok z cytryn w różnej ilości w zależności od dnia kuracji według poniższego schematu

1 i 10 dzień – 1 cytryna (pijemy sok z jednej cytryny)
2 i 9 dzień – 2 cytryny
3 i 8 dzień – 3 cytryny
4 i 7 dzień – 4 cytryny
5 i 6 dzień – 5 cytryn

Przygotowanie:
Przed wyciśnięciem soku, cytryny należy porządnie wymyć pod bieżącą wodą. Następnie zalewamy odpowiednią ilość cytryn wrzącą wodą, aby zmiękły, przekrawamy je na pół i wyciskamy dokładnie sok.

Ilość soku zwiększamy każdego dnia. W piątym i szóstym dniu pijemy największą dawkę soku z 5 cytryn, a następnie zmniejszamy jego ilość według powyższego schematu.

Sok należy pić świeży, zaraz po wyciśnięciu. Ja wolałam go wypić rano na pół godziny przed śniadaniem. Używałam do tego słomki, ponieważ kwas cytrynowy rozpuszcza szkliwo zębów. Sok pijemy powoli, małymi łyczkami. Po wypiciu dobrze jest przepłukać dokładnie jamę ustną, aby zmyć pozostałości kwasu cytrynowego z zębów.

Podczas stosowania kuracji proszę pamiętać o wystarczająco dużej ilości wypijanej wody, aby wspomóc nerki w oczyszczaniu się.

Moje obserwacje w trakcie stosowania profilaktycznej kuracji cytrynowej:

  •  rozpoczynając kurację, czułam osłabienie organizmu, drapanie w gardle, tak jakby zaczynała się infekcja, jednak już trzeciego dnia kuracji objawy całkowicie ustąpiły, a w moje ciało wstąpiła dodatkowa energia
  • poranna dawka soku z cytryny działała na mnie bardzo orzeźwiająco i energetyzująco
  • zmieniał się kolor i zapach moczu na bardziej intensywny pomimo sporej ilości wody, którą piję regularnie, tak jakby nerki rzeczywiście mocniej pracowały i oczyszczały się
  •  nie wiem jak to dokładnie opisać, ale czułam nerki, a normalnie nie odczuwa się ich obecności 🙂 przy czym to nie był ból, tylko lekki dyskomfort.

Powyższa kuracja to bardzo delikatna, profilaktyczna wersja kuracji leczniczej, podczas której dziennie wypija się sok nawet z 25 cytryn. Kuracja lecznicza jest zalecana przy chronicznych chorobach spowodowanych nadmiarem kwasu moczowego, takich jak dna moczanowa, czy reumatyzm. Szczegółowe informacje na temat tej kuracji znajdziecie w książce prof. Michała Tombaka „Droga do zdrowia” na stronie 112.

Podczas przeprowadzania kuracji pozostaje sporo drogocennych skórek cytrynowych, które możemy wykorzystać 🙂 . Pozostałe skórki z cytryn, przechowujemy w szklanym naczyniu w lodówce. Na koniec, bądź w trakcie kuracji, możemy z nich przygotować doskonały syrop wzmacniający.

Przepis na cytrynowy syrop wzmacniający:
Składniki:

  • skórki z cytryn razem z pozostałym po wyciśnięciu soku miąższem
  •  miód

Przygotowanie:
Na litrowy słoik drobno pokrojonych skórek cytrynowych potrzebujemy 6 łyżek miodu. Skórki zalewamy miodem, słoik nakrywamy gazą i pozostawiamy w lodówce na 2 dni. Powstanie syrop, który możemy zlać do osobnego naczynia.

Syrop możemy stosować doraźnie podczas zimowych infekcji, albo jako dodatek do herbaty lub naparów z imbiru (klik). Pamiętajmy jednak, żeby nie zalewać go gorącą wodą, aby nie utracił swoich właściwości.

Skórki z cytryny możemy również wykorzystać w inny sposób. Zanim wyciśniemy sok z cytryny, skórkę możemy zetrzeć na tarce i zamrozić. To doskonały dodatek smakowy i zapachowy do ciast, czy deserów, gotowy od razu do użycia. Mrożona skórka cytrynowa to także świetna metoda na urozmaicenie czystej wody, którą pijemy na co dzień.

Smacznego i na zdrowie!

 

 



Podziel się swoją energią 😀 tak, jak ja dzielę się swoją

Wsparcie dla Zdrowej Brzózki (klik)

Wsparcie dla Zdrowej Brzózki
Wsparcie dla Zdrowej Brzózki (klik)



Kuknij co dobrego jeszcze na Zdrowej Brzózce 😉

2 KOMENTARZE

    • Ja kamieni w nerkach nie miałam, a przynajmniej nic mi o tym nie było wiadomo 😉 Według profesora Tombaka jest to profilaktyczna kuracja, którą zaleca również przy kamicy nerkowej. Proszę zapoznać się z dokładnym opisem w jego książce “Droga do zdrowia” strony 110 – 112, a najlepiej z całym rozdziałem o kwasie moczowym – myślę, że wtedy będzie łatwiej podjąć decyzję.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Kamila Bachula - szczęśliwa mężatka, z wykształcenia jest nauczycielem języka angielskiego, ale z zamiłowania tworzy bloga Zdrowa Brzózka, który powstał z potrzeby serca. W 2009 roku weszła do niestety rosnącego w liczbę grona CUdaków za sprawą zdiagnozowanego schorzenia Colitis Ulcerosa (WZJG). Świadomie szukając przyczyny tej choroby autoimmunologicznej odkrywa świat zdrowego żywienia i zrównoważonego stylu życia, czego rezultatem jest blog Zdrowa Brzózka. Kamila kocha jogę i podróże motocyklowe, uwielbia gotować dla siebie i bliskich, ale także lubi wiedzieć co je.