Naleśniki z kaszy gryczanej
Piekąc chleb z kaszy gryczanej co tydzień, raz dwa możemy przygotować szybkie naleśniki gryczane. Inspiracją do ich wykonania jest książka Smakoterapia. Oj sporo dzieje się w mojej kuchni od kiedy książka zawitała w moich progach. W roli głównej oczywiście kasza jaglana i gryczana – królowe bezglutenowych dań bezglutenowych.
Przepis na chleb gryczany (klik) znajdziecie na Zdrowej Brzózce. Wystarczy zwiększyć ilość zalanej kaszy, a następnie odebrać taką ilość, jaką chcemy użyć na naleśniki. Konsystencja ciasta po dodaniu jajka, zależy od naszych upodobań. Im rzadsze ciasto, tym naleśniki wyjdą cieńsze. Z ciasta możemy przygotować też grubsze placki. Ciasto zachowuje się na patelni jak zwykły naleśnik z mąki pszennej. Możemy go odwracać podrzucając nim w powietrzu 😉 .
Czy jajko jest koniecznie?
Otóż nie. Sama zblendowana kasza z wodą również da nam pysznego naleśnika. Do ciasta możemy dodawać przeróżne przyprawy, w zależności od tego czy planujemy przygotować naleśniki wytrawne, czy na słodko. Nie zaszkodzi odrobina soli, kurkumy, pieprzu, czy cynamonu.
Przepis na naleśniki z kaszy gryczanej
Składniki:
- kasza gryczana biała, niepalona
- woda
- ewentualnie jajko
Przygotowanie:
Kaszę gryczaną płuczemy, zalewamy wodą i pozostawiamy do namoczenia na 12 godzin. Po tym czasie płuczemy kaszę i zalewamy świeżą, taką ilością, aby po zblendowaniu powstała konsystencja ciasta na naleśniki. Dodajemy ewentualnie jajko i przyprawy.
Do pierwszego naleśnika użyjmy na patelni trochę tłuszczu nasyconego (olej koko, masło ghee). Do kolejnych nie będzie już potrzebny.
Smacznego i na zdrowie!
Wariacje naleśnikowe Zdrowej Brzózki – zbiór z całego roku 😉


Podziel się swoją energią 😀 tak, jak ja dzielę się swoją
Wsparcie dla Zdrowej Brzózki (klik)

Pyszne:-) Wyszły jak na zdjęciu. Dodatki: imbir, cynamon do ciasta. Banany i trochę miodu do środka. Palce lizać. Dzięki.
Super! Smacznego i na zdrowie Tomuś 😉
Wygląda pysznie, bardzo fajny przepis, musze zrobic, bo teraz ogromenego smaka mam 😀
Pyszne i jakie proste w wykonaniu 😉
Do tej pory, z różnym powodzeniem robiłam naleśniki z mąki gryczanej. Dziś po raz pierwszy zrobiłam z Pani przepisu, czyli z kaszy. Wyszły wspaniałe, łatwo się smażyły. Dziękuję za przepis. 😊
Bardzo się cieszę 🙂 smacznego i na zdrowie!