Mus bananowo-dyniowy
Jesienią na moim talerzu króluje kolor pomarańczowy, głównie za sprawą dyni. I chociaż wiosna w pełni, a na naszych talerzach robi się coraz bardziej kolorowo, postanowiłam wykorzystać moje ostatnie zapasy dyniowe. Do puree z dyni wystarczy dodać banana i kilka innych aromatów, aby powstał przepyszny, lekki deser.
Puree z dyni przygotowuję zazwyczaj zapiekając dynie w piekarniku w 180 stopniach przez około godzinę. Miąższ przekładam do słoików i zamykam na gorąco. W ten sposób możemy go przechowywać w lodówce nawet przez tydzień, albo zamrozić.
Przepis na prosty i lekki mus bananowo-dyniowy:
Składniki na 4 porcje:
– 1 szklanka puree z dyni
– 4 banany
– 1 łyżeczka kurkumy
– ½ łyżeczki cynamonu cejlońskiego
– 1 łyżeczka suszonej skórki z pomarańczy lub ½ szklanki soku z pomarańczy
– wiórki kokosowe na wierzch
– ulubione bakalie na wierzch
Przygotowanie:
Puree z dyni przygotowujemy według opisu powyżej, ale możemy też dynię obrać, pokroić i ugotować, a następnie zblendować. Puree z dyni łączymy z pozostałymi składnikami blendując. Wierzch naszych deserów posypujemy wiórkami kokosowymi oraz ulubionymi bakaliami.
Smacznego i na zdrowie!