Jestem tym, co jem Przysmaki dla dzieci

Mus bananowo-dyniowy

Mus bananowo-dyniowy

Jesienią na moim talerzu króluje kolor pomarańczowy, głównie za sprawą dyni. I chociaż wiosna w pełni, a na naszych talerzach robi się coraz bardziej kolorowo, postanowiłam wykorzystać moje ostatnie zapasy dyniowe. Do puree z dyni wystarczy dodać banana i kilka innych aromatów, aby powstał przepyszny, lekki deser.

Puree z dyni przygotowuję zazwyczaj zapiekając dynie w piekarniku w 180 stopniach przez około godzinę. Miąższ przekładam do słoików i zamykam na gorąco. W ten sposób możemy go przechowywać w lodówce nawet przez tydzień, albo zamrozić.

Przepis na prosty i lekki mus bananowo-dyniowy:

Składniki na 4 porcje:

– 1 szklanka puree z dyni

– 4 banany

– 1 łyżeczka kurkumy

– ½ łyżeczki cynamonu cejlońskiego

– 1 łyżeczka suszonej skórki z pomarańczy lub ½ szklanki soku z pomarańczy

– wiórki kokosowe na wierzch

– ulubione bakalie na wierzch

Przygotowanie:

Puree z dyni przygotowujemy według opisu powyżej, ale możemy też dynię obrać, pokroić i ugotować, a następnie zblendować. Puree z dyni łączymy z pozostałymi składnikami blendując. Wierzch naszych deserów posypujemy wiórkami kokosowymi oraz ulubionymi bakaliami.

Smacznego i na zdrowie!



Podziel się swoją energią 😀 tak, jak ja dzielę się swoją

Wsparcie dla Zdrowej Brzózki (klik)

Wsparcie dla Zdrowej Brzózki
Wsparcie dla Zdrowej Brzózki (klik)



Kuknij co dobrego jeszcze na Zdrowej Brzózce 😉

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Kamila Bachula - szczęśliwa mężatka, z wykształcenia jest nauczycielem języka angielskiego, ale z zamiłowania tworzy bloga Zdrowa Brzózka, który powstał z potrzeby serca. W 2009 roku weszła do niestety rosnącego w liczbę grona CUdaków za sprawą zdiagnozowanego schorzenia Colitis Ulcerosa (WZJG). Świadomie szukając przyczyny tej choroby autoimmunologicznej odkrywa świat zdrowego żywienia i zrównoważonego stylu życia, czego rezultatem jest blog Zdrowa Brzózka. Kamila kocha jogę i podróże motocyklowe, uwielbia gotować dla siebie i bliskich, ale także lubi wiedzieć co je.