Jestem tym, co jem

Muffiny kakaowo-migdałowe z kaszy jaglanej

Muffiny kakaowo-migdałowe z kaszy jaglanej

Wypieki na kaszy jaglanej są doskonałą alternatywą dla osób eliminujących gluten (klik) ze swojej diety. Dodatkowo pod względem wartości odżywczych, kasza jaglana kładzie wszędobylską pszenicę na łopatki. Warto pamiętać, że wcześniej wymoczone ziarna jagły są pozbawione kwasu fitynowego, który może drażnić jelita i zaburzać wchłanianie witamin i minerałów. Pierwsze muffiny z kaszy jaglanej były o odświeżającym cytrynowym smaku (klik), a teraz przedstawiam Wam wersję intensywnie kakaowo-migdałową 😉 .

Kasza jaglana wraca do naszych łask!

Coraz chętniej jest stosowana w kuchniach, w których dba się o zdrowie i wcale mnie to nie dziwi, ponieważ ma nam wiele do zaoferowania. Jest to najstarsza znana nam kasza i jedyna, która nie powoduje zakwaszenia organizmu, a wręcz ma działanie zasadotwórcze. Jest bogata w krzem, który dba o kondycję naszej skóry, włosów i paznokci. Jagła sprawdzi się w daniach zarówno na słodko jak i na słono, ponieważ jej naturalny smak jest neutralny i delikatny, dlatego z łatwością przyjmie kierunek jaki jej nadamy przyprawami i dodatkami 😉 .

Zarówno kaszę jaglaną jak i migdały warto moczyć w wodzie przez 12 godzin, zanim je zjemy, ponieważ dzięki temu zabiegowi, pozbędziemy się kwasu fitynowego, który jest związkiem wytwarzanym przez rośliny jako substancja obronna przed roślinożercami. Kwas fitynowy przechodzi do wody i w ten sposób w ziarnach, orzechach i pestkach pozostają tylko same wartości odżywcze 😉 .

Przepis na muffiny kakaowo-migdałowe z kaszy jaglanej:

W wersji bez jajecznej pomijacie jajka, a zamiast nich dodajecie 1/2 szklanki mleka kokosowego i dodatkową łyżkę oleju kokosowego 😉
Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 3 banany
  • 3 łyżki mąki kokosowej
  • 6 łyżek mąki kasztanowej
  • 3 jajka
  • 1 łyżka karobu
  • 2 łyżki kakao surowego w proszku
  • 2 łyżki cukru kokosowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka naturalnego aromatu migdałowego
  • garść rodzynek
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru
  • po 3 migdały do każdej muffinki – 36 sztuk jeśli mamy foremkę na 12 muffin

Przygotowanie:
Migdały zalewamy wodą dzień wcześniej, niech się moczą 12 godzin. Kaszę jaglaną płuczemy i również zalewamy wodą dzień wcześniej, aby się wymoczyła przez przynajmniej 12 godzin. Po tym czasie kaszę i migdały ponownie dokładnie płuczemy.

W misce blendujemy banany z jajkami i odcedzoną kaszą jaglaną. Dodajemy olej i cukier kokosowy oraz karob, kakao, przyprawy, ocet i sodę. Blendujemy na gładką masę i powoli po łyżce dodajemy mąkę kokosową i kasztanową.


Nakładamy po dużej łyżce ciasta do każdej muffiny. Następnie układamy rodzynki i po trzy migdały i znowu nakładamy po łyżce ciasta.

Pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut.

Możemy podawać z polewą czekoladową i kruszonymi migdałami lub wiórkami kokosowymi 😉

Smacznego i na zdrowie!

Kuknij co dobrego jeszcze na Zdrowej Brzózce 😉

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Kamila Bachula - szczęśliwa mężatka, z wykształcenia jest nauczycielem języka angielskiego, ale z zamiłowania tworzy bloga Zdrowa Brzózka, który powstał z potrzeby serca. W 2009 roku weszła do niestety rosnącego w liczbę grona CUdaków za sprawą zdiagnozowanego schorzenia Colitis Ulcerosa (WZJG). Świadomie szukając przyczyny tej choroby autoimmunologicznej odkrywa świat zdrowego żywienia i zrównoważonego stylu życia, czego rezultatem jest blog Zdrowa Brzózka. Kamila kocha jogę i podróże motocyklowe, uwielbia gotować dla siebie i bliskich, ale także lubi wiedzieć co je.