Muffiny jaglane z truskawkami i mąką konopną
Truskawkowy zawrót głowy jeszcze trwa. Korzystajmy póki jeszcze są! Przepis na szybko na jaglane muffiny z truskawkami i mąką konopną, którą ostatnio dość często testuję. Tydzień temu wrzuciłam przepis na omlet (klik) z jej wykorzystaniem, a teraz zapraszam na muffiny, które dzięki niej nabrały ciemnego koloru 😉 .
Mąka konopna to zmielone ziarna konopi siewnej, które są bogate w białko i zawierają komplet aminokwasów egzogennych.
Obok mąki kokosowej (klik) i kasztanowej (klik), będzie to kolejna mąka bezglutenowa, która na stałe znajdzie miejsce w spiżarni Zdrowej Brzózki. Ma lekko gorzkawy posmak, podobnie jak orzechy. Możemy ją stosować do wypieków, ale też na surowo, przykładowo do koktajli. Nadaje potrawom ciemnego koloru, co wyraźnie widać po tych jaglanych muffinach.
Przepis na jaglane muffiny z truskawkami i mąką konopną:
Składniki:
- 2 szklanki kaszy jaglanej
- 3 dojrzałe banany
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru kokosowego
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 6 łyżek mąki konopnej
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- truskawki
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną płuczemy i zalewamy wodą dzień wcześniej. Powinna się moczyć przynajmniej przez 12 godzin, aby kwas fitynowy przedostał się do wody.
Po tym czasie kaszę ponownie płuczemy.
W misce blendujemy odcedzoną kaszę jaglaną z jajkami, bananami, rozpuszczonym olejem kokosowym, cukrem kokosowym, octem i sodą. Dodajemy mąkę konopną i dokładnie mieszamy.
Nakładamy ciasto do form na muffiny, a na wierzchu układamy wypłukane wcześniej truskawki.
Muffiny pieczemy w 180 stopniach przez 25 – 30 minut.
Smacznego i na zdrowie!