Jestem tym, co jem Przysmaki dla dzieci

Melonowa tarta bez pieczenia

Uparłam się ostatnio, żeby zrobić jakieś ciasto na zimno, ale tym razem bez pieczenia spodu. Truskawki się skończyły, a biała wkładka z mleka kokosowego już mi się przejadła, zatem szukałam innych smaków. Inspirowałam się oczywiście przepisami w internecie, ale wszystkie bazowały na mielonych orzechach, czy nasionach, a ja jeszcze nie mogę jeść takich rarytasów z uwagi na proces gojenia jelit. Ostre krawędzie orzechów i nasion mocno drażnią śluzówkę jelita, a tego wolę unikać. Metodą prób i błędów powstały dwa pomysły na ciasto bez pieczenia!

Chodziło za mną coś świeżego i lekkiego. Przypomniałam sobie o cudownym połączeniu melona z cytryną i miodem, który często stosowałam jako lody (przepis tutaj). Aby nieco odświeżyć ten smak, dodałam garść mojej urodziwej mięty, która tak naprawdę jest kubańskim oregano (Plectranthus amboinicus ). Smak tej roślinki jest połączeniem mięty, cytryny i tymianku. Doskonale sprawdza się jako dodatek do sałatek, deserów, czy też wody mineralnej. Jej olejki eteryczne są naprawdę silne w zapachu i smaku przez co jest niezwykle wydajną rośliną, a dodatkowo bardzo łatwą w hodowli. Zaszczepkami obdarowałam już kilku znajomych i wszyscy zachwalają 🙂 . Jeśli ktoś ma ochotę wprowadzić to ciekawe zioło do swojej kuchni, to proszę o informację – chętnie się podzielę, ponieważ mój Mietek rośnie jak szalony.

Do przygotowania ciasta użyłam wiórek kokosowych i mąki kasztanowej. Zarówno wiórki kokosowe, jak i mąkę kokosową, możemy stosować na surowo, ale co zaskakujące było dla mnie to to, że również mąkę kasztanową z powodzeniem można jeść na surowo. We Francji, szczególnie w rejonach plantacji jadalnych kasztanów, taka surowa mąka była mieszana z letnią wodą i odrobiną soli i w ten sposób powstawało mleko zastępcze dla dzieci, kiedy matce skończył się pokarm. Z uwagi na jej wartościowe składniki odżywcze, które z powodzeniem zastępowały mleko matki, myślę, że warto ją włączyć do naszego jadłospisu na stałe.

Za pierwszym razem do przygotowania spodu bez pieczenia użyłam żelatyny, dzięki czemu ciasto było zwarte po schłodzeniu, ale to jeszcze nie był ten smak, o który mi chodziło. Potem zamiast żelatyny zwiększyłam ilość oleju kokosowego i wiórek i ta opcja bardziej mi odpowiada 🙂 . Chociaż moi domowi testerzy mają zdania podzielone. Sami wypróbujcie, które lepsze!

Przepis na melonową tartę bez pieczenia (spód z żelatyną):

Składniki na ciasto:

  • 250 ml mleka kokosowego
  • 1 czubata łyżka żelatyny
  • 20 suszonych daktyli
  • 3 łyżki mąki kasztanowej
  • 5 łyżek wiórków kokosowych
  • 2 łyżki karobu lub 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki oleju kokosowego

Składniki na melonową galaretkę:

  • 500 ml zblendowanego melona
  • 3 garście melona pokrojonego w drobną kostkę
  • garść mięty
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka tartej skórki z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki żelatyny
  • 100 ml wody

Przygotowanie:

W pierwszej kolejności musimy namoczyć daktyle w mleku kokosowym. Jeśli nie zrobimy tego kilka godzin wcześniej, możemy przyspieszyć ten proces lekko zagotowując daktyle w mleku kokosowym. W tym ciepłym roztworze rozpuszczamy żelatynę, dodajemy olej kokosowy i wszystko razem blendujemy na gładką masę. Następnie dodajemy wszystkie suche składniki i dokładnie mieszamy.

Ciasto przekładamy do formy wyścielonej papierem do pieczenia, równo rozprowadzamy i chowamy do zamrażarki na 30 minut.

W tym czasie przygotowujemy melonową galaretkę. Część pokrojonego melona blendujemy razem z miętą, tak żebyśmy otrzymali 500 ml musu. W osobnym garnuszku zagotowujemy wodę, w której następnie rozpuszczamy żelatynę. Łączymy mus melonowy z wodnym roztworem żelatyny oraz miodem, sokiem i skórką z cytryny.

Wyciągamy nasze ciasto z zamrażarki. Na wierzchu układamy pokrojonego melona w drobną kostkę i zalewamy galaretką melonową. Całość musi posiedzieć w zamrażarce kolejne 30 minut lub nieco dłużej jeśli lubimy dobrze zwartą konsystencję 🙂 .

Przepis na melonową tartę bez pieczenia (spód BEZ żelatyny):

Składniki na ciasto:

  • 100 ml mleka kokosowego
  • 20 suszonych daktyli
  • 3 czubate łyżki mąki kasztanowej
  • 200 gram wiórków kokosowych
  • 2 łyżki karobu lub 1 łyżka kakao
  • 2 czubate łyżki oleju kokosowego lub 4 jeśli olej jest płynny

Składniki na melonową galaretkę:

  • 500 ml zblendowanego melona
  • 3 garście melona pokrojonego w drobną kostkę
  • garść mięty
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka tartej skórki z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki żelatyny
  • 100 ml wody

Przygotowanie:

Tutaj również musimy zacząć od namoczenia daktyli lub zagotowania ich w mleku kokosowym. Gdy zmiękną, daktyle blendujemy z mlekiem kokosowym, dodajemy olej kokosowy i pozostałe składniki. Może być nam ciężko wymieszać całość blenderem, ponieważ masa wychodzi dość zwarta. Mnie z pomocą przyszedł najzwyklejszy widelec. Jeśli masa będzie zbyt twarda do wymieszania, możemy dodać więcej płynnego oleju kokosowego.

Ciasto rozprowadzamy w okrągłej formie z papierem do pieczenia i chowamy do zamrażarki na 30 min.

W tym czasie przygotowujemy melonową galaretkę w identyczny sposób jak w przepisie wyżej.

Całość musi posiedzieć w zamrażarce przez minimum 30 minut.

Smacznego i na zdrowie!

Kuknij co dobrego jeszcze na Zdrowej Brzózce 😉

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Kamila Bachula - szczęśliwa mężatka, z wykształcenia jest nauczycielem języka angielskiego, ale z zamiłowania tworzy bloga Zdrowa Brzózka, który powstał z potrzeby serca. W 2009 roku weszła do niestety rosnącego w liczbę grona CUdaków za sprawą zdiagnozowanego schorzenia Colitis Ulcerosa (WZJG). Świadomie szukając przyczyny tej choroby autoimmunologicznej odkrywa świat zdrowego żywienia i zrównoważonego stylu życia, czego rezultatem jest blog Zdrowa Brzózka. Kamila kocha jogę i podróże motocyklowe, uwielbia gotować dla siebie i bliskich, ale także lubi wiedzieć co je.