Jestem tym, co jem

Majonez na kaszy jaglanej

Majonez na kaszy jaglanej

To jest moje ostatnie największe odkrycie kulinarne! Dzięki sprezentowanej książce „Smakoterapia”, kasza jaglana coraz częściej gra pierwsze skrzypce w mojej kuchni. Oj sporo można z niej upichcić, ale żeby robić z niej majonez?? Okazuje się, że można!

Potrzeba jest matką wynalazku, i tak też było u pani Iwony Zasuwy, autorki „Smakoterapii”. Z uwagi na silną alergię syna wiele produktów,  m.in. jajka, musiały być wykluczone z diety. Tak też powstały w jej kuchni cudowne zamienniki ułatwiające całej jej rodzinie przejście na dietę eliminacyjną. Majonez na kaszy jaglanej to właśnie jeden z takich wynalazków. Na zdjęciu poniżej przedstawiam Wam oryginalny przepis według Matki Smakoterapii, ponieważ swój lekko zmodyfikowałam 😉 .

Powstały majonez wykorzystałam od razu do warstwowej sałatki z kurczakiem (klik) i muszę przyznać, że świetnie się sprawdził w tej roli. Przeważnie używałam swojego domowego majonezu na wiejskich jajach i oleju kokosowym (klik). Teraz mam dodatkową, równie smaczną, zdrową i praktyczną opcję.

Ale to nie koniec mojej  radości, ponieważ majonez na kaszy jaglanej konsystencją przypomina serek, a kiedy połączymy go z nieaktywnymi płatkami drożdżowymi, które imitują smak sera, i posmarujemy nim kromkę chleba jaglano-gryczanego (klik), otrzymujemy smak kanapki z serkiem!!!! 😀 Wiem, że może moje emocje mogą być przez niektórych niezrozumiałe, ale uwierzcie mi, że będąc na rygorystycznej diecie eliminacyjnej już przez trzy lata, takie kulinarne odkrycia radują całe serce 😉 .

Przepis na majonez jaglany:

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 4 łyżki pestek słonecznika
  • 1 płaska łyżeczka miodu
  • 1 łyżka musztardy Dijon (bez cukru)
  • 2 łyżki octu jabłkowego (klik)
  • 1/2 szklanki oleju kokosowego
  • sól do smaku
  • 200 – 250 ml przegotowanej, ostudzonej wody

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną blendujemy z pestkami słonecznika, miodem, octem, solą i wodą. Ilość wody zależy od tego jaką chcemy uzyskać konsystencję majonezu. Wszystkie składniki blendujemy bardzo dokładnie, aby uzyskać najbardziej gładką masę na jaką pozwoli nam nasz blender 😉 . Na koniec dolewamy powoli rozpuszczony olej kokosowy, cały czas blendując.

Smacznego i na zdrowie!

Kuknij co dobrego jeszcze na Zdrowej Brzózce 😉

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Kamila Bachula - szczęśliwa mężatka, z wykształcenia jest nauczycielem języka angielskiego, ale z zamiłowania tworzy bloga Zdrowa Brzózka, który powstał z potrzeby serca. W 2009 roku weszła do niestety rosnącego w liczbę grona CUdaków za sprawą zdiagnozowanego schorzenia Colitis Ulcerosa (WZJG). Świadomie szukając przyczyny tej choroby autoimmunologicznej odkrywa świat zdrowego żywienia i zrównoważonego stylu życia, czego rezultatem jest blog Zdrowa Brzózka. Kamila kocha jogę i podróże motocyklowe, uwielbia gotować dla siebie i bliskich, ale także lubi wiedzieć co je.