Kamila Bachula

Holistyczne podejście do zdrowia – Ajurweda – Joga śmiechu

Jestem tym, co jem

Kurczak ze szpinakiem i czosnkiem

Po sieci na pewno znajdziecie mnóstwo pomysłów na kurczaka ze szpinakiem. Przepisy różnią się od siebie, ponieważ każdy z nas ma swoje ulubione smaki, przyprawy i dodatki. W mojej kuchni potrawy powstają bardzo często spontanicznie, a ich końcowy smak zależy od tego co znajdę w lodówce i na jakie przyprawy akurat tego dnia mam ochotę. Czasami wyjdzie tak dobre danie, że staram się zapamiętać czego dokładnie użyłam, aby później je odtworzyć. Tak też było z tym przepisem na kurczaka ze szpinakiem i czosnkiem.

Ogromną radością jest dla mnie każda Wasza wiadomość, że przepis ze Zdrowej Brzózki sprawdził się, a danie Wam smakowało! Przyznam się, że sama korzystam z zapisanych przepisów na Zdrowej Brzózce, ponieważ nie sposób spamiętać dokładnych proporcji składników w tylu różnych potrawach. Tak jak już wspominałam, wiele z nich powstaje na tak zwanego czuja. Kiedy wypali, spisuję składniki i przepis gotowy do powielania 🙂 .

Klikam w ikonkę Brzózki na telefonie, wpisuję przy lupce odpowiednie hasło i wyskakuje mój własny przepis! Czasami przypominając sobie składniki z pamięci, o czymś istotnym zapominam, dlatego cieszę się, że prowadzę tego bloga, bo to dla mnie duże ułatwienie. Mam nadzieję, że i dla Was 🙂 .

Przepis na fileta drobiowego ze szpinakiem i czosnkiem:
Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 1 średnia główka czosnku
  • szpinak świeży lub mrożony 250 g
  • 1/2 pora
  • przyrawy: sól, pieprz, mielone ziele angielskie, kurkuma, cząber
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Przygotowanie:
Czosnek i por obieramy i kroimy w dowolny sposób. Wrzucamy na patelnię z łyżką oleju kokosowego, aby lekko zmiękły. Nie doprowadzamy do zwęglenia czy przyrumienienia warzyw, ponieważ tracimy ich prozdrowotne właściwości, a tworzymy rakotwórcze związki, których przecież nie chcemy.

Mięso płuczemy i kroimy w kostkę. Dorzucamy na patelnię, przyprawiamy i dusimy na małym ogniu przez niecałe 30 minut. Pod koniec duszenia dodajemy szpinak, któremu wystarczy zaledwie 5 minut na rozgrzanej patelni, żeby zmięknąć.

Podajemy z ryżem, zimniakami lub kaszą gryczaną czy jaglaną 🙂 .
Pieczone ziemniaczki Zdrowej Brzózki będą tutaj idealnym uzupełnieniem (klik) .

Smacznego i na zdrowie!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Kamila Bachula - szczęśliwa żona i mama, z wykształcenia jest nauczycielem języka angielskiego, ale z zamiłowania tworzy bloga Zdrowa Brzózka, który powstał z potrzeby serca. W 2009 roku weszła do niestety rosnącego w liczbę grona CUdaków za sprawą zdiagnozowanego schorzenia Colitis Ulcerosa (WZJG). Świadomie szukając przyczyny tej choroby autoimmunologicznej odkrywa świat holistycznego podejścia do zdrowia, które mówi, że człowiek składa się nie tylko z ciała, ale i umysłu i duszy. Narzędziami stosowanymi przez Kamilę, które skutecznie jednoczą ciało, umysł i duszę, są Ajurwedą (starożytna medycyna indyjska) oraz joga i śmiechoterapia.