Święta tuż tuż zatem w mojej głowie powstają pomysły na świąteczne potrawy i przekąski. Przepisy oczywiście oprócz tego, że muszą być zgodne z moją dietą eliminacyjną (klik), muszą też być proste i szybkie w przygotowaniu. W kuchni zawsze idę na łatwiznę 🙂 , ale wychodzę z założenia, że im prościej, tym lepiej. Gryczane pierniczki są banalnie proste w wykonaniu, za to efekt smakowy i zapachowy nieziemski! Całe mieszkanie zapachniało świątecznymi przyprawami 🙂 .
Typowo piernikowe przyprawy to cynamon, imbir (klik), kardamon, gałka muszkatołowa, ziele angielskie i goździki. Taka mieszanka przypraw to bomba zapachowo- smakowa, która przemienia zwykłą białą kaszę gryczaną w aromatyczne ciasteczka.
W mojej kuchni powstały dwie wersje pierników. Najpierw testowałam pieczenie z surową, dobrze wymoczoną kaszą. Pierniczki wyszły dość chrupkie, szczególnie z wierzchu, ponieważ ziarenka kaszy fajnie się uprażyły, dzięki czemu powstał miły efekt strzelania między zębami 🙂 . Za drugim razem użyłam kaszy uprzednio ugotowanej. Smakowo wyszły równie dobrze, ale ich konsystencja przypominała bardziej placki gryczane.
Jeśli chcesz razem ze Zdrową Brzózką świadomie zadbać o swoje zdrowie, wpisz się do newslettera 🙂
[mc4wp_form id=”1736″]
Przepis na świąteczne pierniczki gryczane (wersja na chrupko):
Składniki:
- 1 szklanka suchej białej kaszy gryczanej
- 2 łyżki kaszy jaglanej
- 2 dojrzałe banany
- 2 łyżki mąki kokosowej
- 2 łyżki cukru kokosowego lub miodu
- 1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
- kilka rozgniecionych goździków
- 1/4 łyżeczki suszonego imbiru
- 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 1/4 łyżeczki kardamonu
Przygotowanie:
Kaszę gryczaną i jaglaną należy dobrze wypłukać, zalać wodą i pozostawić na przynajmniej 12 godzin. Następnie odcedzamy kaszę i płuczemy. Do wymoczonych kasz dodajemy rozgniecione banany, mąkę kokosową, miód lub cukier kokosowy, oraz mieszankę przypraw. Całość dokładnie mieszamy, aż konsystencja się zagęści. Następnie porcjujemy ciasto na blaszce do pieczenia nadając naszym pierniczkom okrągły kształt.
Pieczemy przez 20 min w 180 stopniach.
Przepis na świąteczne pierniczki gryczane (wersja na miękko):
Składniki:
- 1 szklanka suchej białej kaszy gryczanej
- 2 dojrzałe banany
- 2 łyżki mąki kartoflanej
- 2 łyżki cukru kokosowego lub miodu
- 100 ml mleka kokosowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
- kilka rozgniecionych goździków
- 1/4 łyżeczki suszonego imbiru
- 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 1/4 łyżeczki kardamonu
Przygotowanie:
Dobrze wypłukaną kaszę gryczaną zalewamy wodą i pozostawiamy na przynajmniej 12 godzin. Następnie odcedzamy kaszę i znowu płuczemy. Zalewamy ją szklanką wody i gotujemy do momentu, aż wchłonie całą wodę. Do przestudzonej ugotowanej kaszy dodajemy mieszankę przypraw, miód lub cukier kokosowy i dobrze mieszamy.
W osobnym garnuszku blendujemy banany z mąką ziemniaczaną i mlekiem kokosowym. Następnie używając blendera łączymy przyprawioną kaszę z papką bananową. Blendując ciasto zastanówmy się czy chcemy mieć wyczuwalne całe ziarenka kaszy w naszych piernikach, czy nie, bo od tego będzie zależeć intensywność blendowania wszystkich składników.
Następnie porcjujemy ciasto na blaszce do pieczenia nadając naszym pierniczkom okrągły kształt.
Pieczemy przez 25 min w 180 stopniach, przy czym polecam włączyć termoobieg na ostatnie 5 min pieczenia.
Smacznego i na zdrowie!