Gołąbki w sosie pomidorowo- kokosowym
Gołąbki to tradycyjne danie, które możemy przygotować na wiele sposobów. W liście kapusty zawijamy farsz składający się z mielonego mięsa i kaszy lub ryżu. Możemy je podawać w towarzystwie różnych sosów, a najczęściej jest to sos grzybowy lub pomidorowy. Moja propozycja to gołąbki tzw. siekane, bez zawijania, w sosie pomidorowo- kokosowym. Zapraszam!
Zastanawialiście się kiedyś skąd w ogóle wzięła się nazwa gołąbków?? Znalazłam taką informację na portalu WP:
„Słownik etymologiczny podaje, że nazwa „gołąbki” oznaczająca 'potrawę z kaszy i siekanego mięsa zawijaną w liście kapusty, jest prawdopodobnie zapożyczona od ukraińskiego wyrazu „hołubci” (gołąbek) i przywędrowała do nas w XIX wieku. Podobno dawniej na dworach jadano faszerowane gołębie, zawinięte w liście kapusty. Uboższe warstwy społeczeństwa zaadaptowały ten przepis – owijając w liście kapusty kaszę i ziemniaki.”
Mistrzem gołąbków jest mój kochany teść 🙂 W niespełna pół dnia jest w stanie przygotować ponad 50 tych rarytasów. Pamiętam, że pierwszą potrawą na jaką miałam smak po ostatnim ostrym zaostrzeniu CU (klik) były właśnie gołąbki. Teść przyniósł mi wtedy ich zapas na kilka dni! 😀
W mojej kuchni zawsze sobie ułatwiam przygotowanie wszelkich potraw, dlatego zdecydowałam się na szybszą i prostszą wersję gołąbków bez zawijania. Tak mi posmakowało to danie u mojej przyjaciółki, że postanowiłam się z nim zmierzyć dodając oczywiście coś do siebie 😉
Dziękuję Zubciu za inspirację!
Przepis na gołąbki w sosie pomidorowo-kokosowym:
Składniki na farsz:
– 500 g ryżu risotto lub zwykłego białego
– 600 g mięsa mielonego, przykładowo gulaszowego z indyka
– 3 marchewki
– 3 cebule
– mała główka kapusty
– 2 jajka
– sól, pieprz
– 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
– 3 łyżeczki słodkiej papryki
– 1 łyżeczka kurkumy
– 1 łyżeczka cząbru
– 1 łyżeczka majeranku
– kilka łyżek oleju kokosowego do obsmażenia gołąbków
– kilka łyżek mąki kokosowej do obtoczenia gołąbków
Składniki na sos pomidorowo-kokosowy:
– 500 ml domowego ketchupu (klik) lub passaty pomidorowej (czytajcie skład)
– 250 ml mleka kokosowego (czytajcie skład)
– 1 łyżka miodu
– sól, pieprz
Przygotowanie:
Kapustę drobno siekamy lub trzemy na tarce o duży oczkach razem z marchewką. Mieszamy starte warzywa w dużym garnku, solimy i dokładnie mieszamy. Zostawiamy na przynajmniej godzinkę, żeby warzywa zmiękły. W tym czasie gotujemy ryż w lekko osolonej wodzie trochę krócej niż w przepisie na opakowaniu oraz kroimy cebulę w kostkę i lekko rumienimy na oleju kokosowym.
Ostudzony ryż łączymy z surowym mielonym mięsem, zarumienioną cebulką oraz nasolonymi wcześniej warzywami. Jeśli warzywa puściły dużo wody, najpierw odsączmy je zanim zmieszamy cały farsz. Dodajemy przyprawy, jajka i dokładnie mieszamy, najlepiej rękami 😉
Formujemy gołąbki wielkości naszej pięści. Jeśli farsz nie chce się kleić, dodajmy do niego 2 – 3 łyżki mąki kokosowej.
Uformowane gołąbki obtaczamy w mące kokosowej, a następnie lekko podsmażamy na oleju kokosowym. Podsmażone gołąbki układamy ostrożnie w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy w 180 stopniach przez godzinkę.
W tym czasie przygotowujemy sos. Łączymy w rondelku mleko kokosowe z domowym ketchupem (przepis klik) lub passatą pomidorową, miodem i przyprawami. Sos doprowadzamy do wrzenia i gotowe.
Zapieczone gołąbki polewamy sosem pomidorowo- kokosowym.
Smacznego i na zdrowie!