Kamila Bachula

Holistyczne podejście do zdrowia – Ajurweda – Joga śmiechu

Jestem tym, co jem

Deser jaglany z tahini

Deser jaglany z tahini

Na Zdrowej Brzózce już wielokrotnie podkreślałam walory zdrowotne kaszy jaglanej i jej podatność do przyjmowania takiego smaku, jaki akurat nam przyjdzie do głowy. Wystarczy użyć przypraw i dodatków, aby z kaszy jaglanej zrobić przepyszne i zdrowe cuda. Tym razem proponuję wersję na słodko w mocno sezamowym deserze z tahini 😉 .

Od czasu, gdy dostałam w prezencie książkę „Smakoterapia„, której autorka jest dosłownie specjalistką w szerokim zastosowaniu kaszy jaglanej w kuchni, jeszcze bardziej doceniłam te małe żółte ziarenka. Dzięki niej chętniej sięgam po jagłę i bardziej otworzyłam się na eksperymenty z nią w roli głównej. Polska Królowa Kaszy Jaglanej – Iwona Zasuwa – podpowiada w swojej książce, aby gotować kaszę na zapas i trzymać ją w lodówce nawet trzy do czterech dni, żeby mieć ją pod ręką gotową do użycia. To rzeczywiście fajny pomysł, który gorąco polecam 😉 .

Taką ugotowaną kaszę jaglaną, możemy użyć chociażby do przygotowania zdrowych deserów. Polecam mój wcześniejszy przepis na kaszę jaglaną z kremem czekoladowym (klik). Na Zdrowej Brzózce znajdziecie również inne przepisy z jej wykorzystaniem (klik).

Przepis na deser jaglany z tahini:

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 dojrzały banan
  • 2 łyżki tahini (pasty sezamowej)
  • 1 czubata łyżka musu kokosowego (lub 1 płaska łyżka oleju kokosowego + 1 łyżeczka wiórków koko)
  • 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego
  • dowolne, ulubione bakalie
  • syrop klonowy lub miód ewentualnie w celu dosłodzenia deseru

Przygotowanie:

Pamiętajmy, że przed ugotowaniem kaszy jaglanej, warto ją najpierw wymoczyć w wodzie przez przynajmniej 12 godzin, a następnie porządnie wypłukać. Taki zabieg oczyszcza kaszę z kwasu fitynowego, który przeszkadza nam w prawidłowym trawieniu i wchłanianiu.

Ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną blendujemy z bananem, pastą tahini, musem kokosowym i cynamonem. Powstałą masę nakładamy do pucharka i posypujemy ulubionymi bakaliami.

Smacznie, prosto i zdrowo 😉

Smacznego i na zdrowie!



Podziel się swoją energią 😀 tak, jak ja dzielę się swoją

Wsparcie dla Zdrowej Brzózki (klik)

Wsparcie dla Zdrowej Brzózki
Wsparcie dla Zdrowej Brzózki (klik)



ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Kamila Bachula - szczęśliwa żona i mama, z wykształcenia jest nauczycielem języka angielskiego, ale z zamiłowania tworzy bloga Zdrowa Brzózka, który powstał z potrzeby serca. W 2009 roku weszła do niestety rosnącego w liczbę grona CUdaków za sprawą zdiagnozowanego schorzenia Colitis Ulcerosa (WZJG). Świadomie szukając przyczyny tej choroby autoimmunologicznej odkrywa świat holistycznego podejścia do zdrowia, które mówi, że człowiek składa się nie tylko z ciała, ale i umysłu i duszy. Narzędziami stosowanymi przez Kamilę, które skutecznie jednoczą ciało, umysł i duszę, są Ajurwedą (starożytna medycyna indyjska) oraz joga i śmiechoterapia.