Ciastka owsiane z marchwią
Domowe ciastka kruche to prawdziwy rarytas, a zapach jaki panuje w domu podczas ich pieczenia zmienia nastrój wszystkich domowników, nawet tych najbardziej zaniepokojonych obecną sytuacją w kraju i na świecie. Każdy kto w dzieciństwie smakował domowych ciastek, wspomina ich smak i porównuje go ze sklepowymi ciastkami, które nigdy im nie dorównają. Przede wszystkim dlatego, że sklepowe ciastka wypiekane są najczęściej na margarynie, która nie dość, że mocno zmienia ich smak, to jeszcze bardzo niekorzystnie działa na nasz organizm.
Margaryna to nic innego jak sztucznie wytworzona forma utwardzonego tłuszczu, która naturalnie nie występuje w przyrodzie. Sztuczne utwardzanie tłuszczów roślinnych tak mocno zmienia ich strukturę, że nasz organizm nie jest w stanie go strawić, ponieważ jest to dla niego substancja obca. Taki tłuszcz to po prostu trucizna i toksyna w czystej postaci. Zatem jeśli najdzie nas na sklepowe ciastka, czytajmy dokładnie skład i wybierajmy te, które są wypiekane na naturalnych tłuszczach, a najlepiej jeśli będzie to masło lub olej kokosowy, ponieważ są to tłuszcze nasycone, a przez to stabilne podczas wysokiej obróbki termicznej.
Inspiracją do przygotowania tych ciastek jest przepis na ciastka owsiane, które smakowałam podczas weekendu z jogą w Nieprześni. Zmieniłam trochę proporcje, ponieważ duża ilość zapiekanych płatków owsianych niekorzystnie działa na moje jelitka. Częściowo zastąpiłam płatki owsiane tartą marchwią, która dostarcza nieco delikatniejszej formy błonnika.
Składniki:
– 1 kostka masła
– 1 jajko
– 1 szklanka mąki owsianej
– 1 szklanka mąki ryżowej
– 0,5 szklanki płatki owsianych
– 1 szklanka tartej marchwi
– 0,5 szklanki cukru kokosowego
– 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego
– ewentualnie pół łyżeczki suszonego imbiru lub kardamonu
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 1 łyżeczka octu jabłkowego
Przygotowanie:
Masło najlepiej wyciągnąć z lodówki kilka godzin wcześniej zanim przystąpimy do przygotowywania ciastek, to ułatwi nam połączenie wszystkich składników. Do przygotowania ciastek używam robota kuchennego z końcówkami jak do przygotowania bitej piany z białek.
Masło o temperaturze pokojowej łączymy z jajkiem, cukrem kokosowym, przyprawami, sodą i octem jabłkowym. Dodajemy stopniowo mąki i płatki owsiane cały czas mieszając masę. Na samym końcu dodajemy tartą marchew.
Z masy formujemy ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciastka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 – 20 minut.