Chia i goja to doskonały duet odżywczych składników, a połączone z mlekiem kokosowym i dojrzałym owocem kiwi dają nam przepyszne i mega zdrowe danie. Powstały pudding polecam na deser, ale jest to też świetna opcja na pożywne, lekkie śniadanie. To niepozorne połączenie zaledwie kilku składników zaspokoi wiele potrzeb naszego organizmu z samego rana i doda nam energii na cały dzień.
O zachęcających właściwościach prozdrowotnych nasion chia pisałam we wcześniejszym wpisie, przy okazji przepisu na bardzo prosty kakaowy deser (klik). Kiedy połączymy przeciwzapalną moc kwasów omega 3 z nasion szałwii hiszpańskiej z jagodami goji, znanymi i cenionymi w tradycji chińskiej i tybetańskiej od 2000 lat, skomponujemy lekkie, doskonałe danie.
Owoce goji nazywane są owocami długowieczności lub czerwonymi diamentami. Należą do grupy produktów super foods z uwagi na wysoką zawartość witaminy E i witaminy A, czyli jednych z najsilniejszych antyoksydantów. Uzupełniając te związki o najbardziej znaną i docenianą przeciwzapalną witaminę C, którą znajdziemy w owocu kiwi, tworzymy we własnej kuchni, w warunkach domowych, posiłek hamujący stany zapalne w naszym organizmie. Dodatkowo jest to posiłek regulujący trawienie i poprawiający perystaltykę naszych jelit dzięki pęczniejącym nasionkom chia.
Jeśli chcesz razem ze Zdrową Brzózką świadomie zadbać o swoje zdrowie, wpisz się do newslettera 🙂
[mc4wp_form id=”1736″]
Przepis na pudding chia z owocami goji:
Składniki:
- 3 łyżeczki nasion chia
- 3 łyżeczki owoców goji
- 50 ml mleka kokosowego (z uwagi na dobry skład polecam real thai)
- 100 ml przegotowanej ciepłej wody
- 1 dojrzałe kiwi
- 1 łyżeczka wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Nasiona chia i owoce goji zalewamy mlekiem kokosowym rozcieńczonym z dobrze ciepłą, przegotowaną wodą. Dodajemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
Odstawiamy na przynajmniej 30 minut, aby nasiona chia utworzyły strukturę puddingu, a owoce goi lekko rozmiękły. Na wierzchu układamy pokrojone kiwi i ot cała filozofia 🙂 .
Smacznego i na zdrowie!
Zamiast kiwi, możemy użyć chociażby banana i wcześniej wymoczonych w wodzie migdałów 😉 . Prosto, smacznie i zdrowo, czyli tak jak lubię!