Domowa spiżarka Jestem tym, co jem

Buraczki z imbirem na zimę

Sałatka z buraczków do słoika na zimę

Sałatka z buraczków chodziła za mną od ponad roku. W ubiegłą jesień sprawy tak się potoczyły, że nie było kiedy jej zrobić. I dobrze, bo nie wiem czy wtedy wpadłabym na to, żeby połączyć tradycyjną sałatkę z buraczków z imbirem 🙂

Dzięki imbirowi to będzie super sałatka na chłodne dni, ponieważ imbir ma właściwości rozgrzewające. Więcej o tym jak możesz wykorzystać imbir w domowej apteczce przeczytasz tutaj (klik).

Przepis na buraczki z imbirem:

Składniki:

– 3 kg buraczków

– 1 kg czerwonej papryki

– 1 kg marchwi

– 1 kg cebuli

– 1 mały korzeń imbiru (ja użyłam taki jak na zdjęciu powyżej)

– 2 łyżki soli

– 2 szklanki wody

– 1 szklanka octu jabłkowego

– 2 czubate łyżki miodu

– 1 łyżeczka kurkumy

– 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego

– 1 łyżka oleju koko

– ziarna pieprzu i ziela angielskiego

– liście laurowe

 Przygotowanie:

Według mnie najlepiej jest zapiec buraczki w całości w skórce, aby zachowały jak najwięcej smaku i aromatu. W tym calu rozkładamy umyte buraczki na papierze do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez około 60 minut.

Gdy ostygną, obieramy je ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Marchew myjemy, obieramy i również ścieramy na tarce.

Cebulkę kroimy w piórka, a paprykę w kostkę.

Imbir obieramy i możemy go rozdrobnić w malakserze lub zetrzeć go na bardzo drobnej tarce.

Na rozgrzaną patelnię z olejem kokosowym wrzucamy cebulkę, chwilę dusimy i dodajemy marchew. Po chwili dodajemy paprykę i imbir. Dusimy całość na małym ogniu aż warzywa lekko zmiękną, ale mają być bardziej al dente.

Na koniec dodajemy starte buraczki, dokładnie mieszamy i zostawiamy na małym ogniu aż całość dobrze się nagrzeje.

Teraz przychodzi czas na zalewę. W osobnym garnku zagotowujemy 2 szklanki wody z 1 szklanką octu jabłkowego. Dodajemy sól, cynamon, kurkumę i mód.

Zalewamy warzywa gorącą zalewą, całość lekko zagotowujemy.

W międzyczasie przygotowujemy słoiki, które porządnie myjemy. Na dno każdego słoika wrzucamy po liściu laurowym, kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego. Do słoików nakładamy gorącą sałatkę i od razu zakręcamy.

Sałatkę pasteryzujemy najlepiej w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez około 15 – 20 minut.

Smacznego i na zdrowie!

Kuknij co dobrego jeszcze na Zdrowej Brzózce 😉

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Kamila Bachula - szczęśliwa mężatka, z wykształcenia jest nauczycielem języka angielskiego, ale z zamiłowania tworzy bloga Zdrowa Brzózka, który powstał z potrzeby serca. W 2009 roku weszła do niestety rosnącego w liczbę grona CUdaków za sprawą zdiagnozowanego schorzenia Colitis Ulcerosa (WZJG). Świadomie szukając przyczyny tej choroby autoimmunologicznej odkrywa świat zdrowego żywienia i zrównoważonego stylu życia, czego rezultatem jest blog Zdrowa Brzózka. Kamila kocha jogę i podróże motocyklowe, uwielbia gotować dla siebie i bliskich, ale także lubi wiedzieć co je.