Jestem tym, co jem Przysmaki dla dzieci

Brownie z buraka na smalcu

Już od dawna chodziło za mną wykorzystanie buraka w cieście na słodko. Buraczki najczęściej używam do kiszenia przygotowując zakwas buraczany (klik), ale lubię też zwykłe tarte, ugotowane lub pieczone jako dodatek do sałatek. Takie gotowane lub pieczone tarte buraczki mogą być też bazą do pysznego, mocno kakaowego brownie z nutą kardamonu.

Wykorzystanie warzyw do deserów to niezwykle praktyczny sposób na zwiększenie ilości zjadanych witamin i błonnika w ciągu dnia. Skoro już mamy zachcianki na słodkie, to niech to będą zdrowe i wartościowe posiłki.

Dodatek warzyw wzbogaca deser nie tylko o witaminy i błonnik, ale także antyoksydanty i minerały, zatem zwykły kawałek ciasta staje się pełnowartościową przekąską. Na Zdrowej Brzózce znajdziecie kilka pomysłów na to jak przemycić warzywa w deserach:

Brownie z tartych buraczków to kolejny przepis do kolekcji warzywnych deserów. Sama nie wiem, które brownie jest lepsze – z cukinii czy z buraków 🙂 . Obydwa wypieki są cudownie mokre i pełne smaku. Do ciasta z buraków dodałam mielonego kardamonu i cynamonu cejlońskiego dzięki czemu w moim domu pięknie zapachniało świętami. Dla odmiany, tłuszcz jakiego użyłam do wypieku to najzwyklejszy smalec wieprzowy, wytapiany z dobrej jakości słoniny w warunkach domowych. Niestety kupny smalec jest poddawany zbyt wysokiej temperaturze, przez co staje się niebezpieczny dla zdrowia, bo utleniony, a czasami nawet przypalony, dlatego polecam wytapiać smalec własnoręcznie w domu.

Jeśli chcesz razem ze Zdrową Brzózką świadomie zadbać o swoje zdrowie, wpisz się do newslettera 🙂

Przepis na brownie z buraka:

Składniki:

  • 2 szklanki tartego gotowanego lub pieczonego buraka
  • 3 jajka
  • 1 banan
  • 3 łyżki mąki kokosowej
  • 2 łyżki smalcu (lub oleju kokosowego)
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżki cukru kokosowego lub miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 2 łyżeczki karobu
  • 4 łyżeczki kakao w proszku bez dodatków
  • 3 garście rodzynek

Przygotowanie:

Zanim zabierzemy się za pieczenie ciasta, musimy wcześniej ugotować lub upiec buraki. Do przygotowania ciasta lepsze będą te podłużne buraczki, ponieważ są słodsze. Buraki gotujemy na małym ogniu lub pieczemy w 180 stopniach przez około godzinę. Ważne jest, aby ich nie obierać i nie kroić. Gdybyśmy to zrobili, to cała ich esencja przeszłaby do wody dając nam barszcz 🙂 . Wybierajmy buraczki o tej samej wielkości, aby mieć pewność, że wszystkie będą jednakowo miękkie, ponieważ większe okazy potrzebują więcej czasu.

Ugotowane buraczki obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Do ciasta potrzebujemy dwóch szklanek tartych buraczków, które łączymy z rozgniecionym bananem, jajkami i rozpuszczonym smalcem. Następnie dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Na końcu wsypujemy mąkę kokosową. Do tego ciasta nie trzeba jej dużo, bo zaledwie 3 łyżki, a to dlatego, że burak nie puści dużo wilgoci podczas pieczenia. Wymieszane ciasto przekładamy do formy i pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. Po upieczeniu i ostygnięciu wyjmujemy brownie z formy razem z papierem do pieczenia, żeby oddał wilgoć.

Wierzch ciasta możemy posypać wiórkami kokosowymi lub oblać czekoladą. Przepis na polewę czekoladową znajdziecie pod przepisem na ciasto bananowe (klik).

Smacznego i na zdrowie!

Ciasto na brownie z buraka sprawdzi się też na muffiny 🙂 . Wówczas pieczemy je krócej, bo około 20 – 25 minut.

Kuknij co dobrego jeszcze na Zdrowej Brzózce 😉

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Kamila Bachula - szczęśliwa mężatka, z wykształcenia jest nauczycielem języka angielskiego, ale z zamiłowania tworzy bloga Zdrowa Brzózka, który powstał z potrzeby serca. W 2009 roku weszła do niestety rosnącego w liczbę grona CUdaków za sprawą zdiagnozowanego schorzenia Colitis Ulcerosa (WZJG). Świadomie szukając przyczyny tej choroby autoimmunologicznej odkrywa świat zdrowego żywienia i zrównoważonego stylu życia, czego rezultatem jest blog Zdrowa Brzózka. Kamila kocha jogę i podróże motocyklowe, uwielbia gotować dla siebie i bliskich, ale także lubi wiedzieć co je.