
Bezglutenowe pierogi, uszka z mąki ryżowej
Klejenie pierogów w domu rodzinnym, przy drewnianej stolnicy, w kłębach mąki pszennej to wspomnienia z dzieciństwa. Razem z siostra i mamą potrafiłyśmy ich skleić nawet 200, a potem jedliśmy całą rodziną na obiad, śniadanie i kolacje. Na diecie eliminacyjnej (klik) bez glutenu przez długi czas nie jadłam pierogów, ale w ostatnie święta Bożego Narodzenia zdecydowałam się przetestować przepis na ciasto ryżowe od Smakoterapii. To był strzał w dziesiątkę 🙂

Przez ostatnie dwa lata moje święta bożonarodzeniowe odbywały się bezpierogowo. Nie bolało mnie to jakoś bardzo, ponieważ przygotowywałam sobie inne smakołyki, ale w tym roku miałam sporo czasu, dlatego postanowiłam pobawić się z ciastem ryżowym. Test wyszedł pomyślnie. Przy okazji ulepiłam też pierogi z farszem grzybowym do barszczu czerwonego (klik), a resztę ciasta pokroiłam na makaron. Wszystkie opcje smaczne i zdrowe 🙂


Przepis na ciasto ryżowe do pierogów:
Składniki na kilkanaście pierogów:
- 300 g mąki z ryżu
- 150 g skrobi
- woda
- łyżka oleju kokosowego
Przygotowanie:
Mąki łączymy w misce. Wrzącą wodę łączymy z olejem i wlewamy do miski. Zagniatamy ciasto póki woda jest ciepła. Wody dolewamy do momentu aż powstanie plastyczna masa, z której da się ulepić pieroga. Gotowe ciasto odkładamy na deskę i przykrywamy miską, żeby nie straciło swojej temperatury.

Odkrawamy po kawałku ciasta, podsypujemy mąką ryżową lub skrobią, wałkujemy ciasto, wykrawamy kółka, nadziewamy farszem i kleimy pierogi/ uszka. Farsz musi być suchy, ponieważ wodnisty będzie nam rozklejał ciasto.


Gotowe pierogi wrzucamy na wrzątek i gotujemy 1-2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.

Pierogi najlepsze są świeże zaraz po ugotowaniu. Można je odgrzać, ale ciasto kruszy się i pęka, dlatego efekt estetyczny nie jest ciekawy. Smak pozostaje bez zmian 😉


Z ciasta możemy przygotować także makaron! Wyśmienity z kapustą z grzybami 🙂
Smacznego i na zdrowie!


Podziel się swoją energią 😀 tak, jak ja dzielę się swoją
Wsparcie dla Zdrowej Brzózki (klik)
