Kamila Bachula

Holistyczne podejście do zdrowia – Ajurweda – Joga śmiechu

Jestem tym, co jem

Faszerowany patison – lekki obiad vege

Faszerowany patison

Nasze przyzwyczajenia i rutyna często stają się naszymi ograniczeniami, także w kuchni. Jesteśmy przyzwyczajeni do jednych i tych samych potraw i sposobów ich przygotowywania, ponieważ tak zostaliśmy nauczeni. I tak kupujemy stały zestaw warzyw i owoców zamiast, popróbować nowych smaków. Czasami warto coś zmienić i wyjść poza znaną nam strefę komfortu i przykładowo zakupić patisona 😉 Nigdy nie jadłam faszerowanego patisona, zatem postanowiłam się z tym zmierzyć. Wyszło naprawdę smacznie.

Patison to odmiana dyni o bardzo urokliwym kształcie.

Kiedy spotykałam te warzywa w warzywniaku zawsze myślałam o nich „ooo jakie one słodkie, ale co ja z tego zrobię?”. Pod wpływem chwili zakupiłam dwa piękne żółte patisonki i szukając inspiracji, najbardziej spodobał mi się pomysł z faszerowaniem. Bazą mojego farszu została kasza jaglana, zielona soczewica oraz warzywa. To opcja na lekki i pożywny obiad.

Przepis na faszerowane patisony:

Składniki:

– 3 – 4 niewielkie patisony

– ½ szklanki kaszy jaglanej

– ½ szklanki zielonej soczewicy

– 2 pomidory

– kilka suszonych pomidorów (opcjonalnie, dodałam je za drugim razem i wyszło bardzo smacznie)

– 1 papryka

– 1 niewielka cebulka

– olej kokosowy

– sól, pieprz, kurkuma, tymianek, kumin

Przygotowanie:

Na kilka godzin przed gotowaniem łączymy kaszę jaglaną z soczewicą, płuczemy i zalewamy wodą. Następnie płuczemy je ponownie, zalewamy szklanką świeżej wody, dodajemy soli, pieprzu, kurkumy, kilka ziaren kuminu i łyżeczkę oleju kokosowego. Gotujemy pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez około 30 minut.

W tym czasie myjemy patisony, odkrawamy kapelusik, wydrążamy pestki tak, aby powstała kieszonka na farsz. Patisony oprószamy solą oraz tymiankiem (możemy je również lekko posmarować olejem kokosowym) i wstępnie zapiekamy w 180 stopniach przez około 20 minut.

W międzyczasie kończymy nasz farsz. Kroimy pomidory, paprykę i cebulkę w kostkę. Ewentualnie możemy też dodać suszone pomidory również pokrojone w kostkę. Warzywa lekko dusimy na łyżce oleju kokosowego. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podduszone warzywa łączymy z wcześniej ugotowaną kaszę z soczewicą. Farsz nakładamy na lekko podpieczone patisonki i pieczemy jeszcze przez 30 minut w 180 stopniach.

Do tego dania doskonale pasuje domowy ajwar z pieczoną dynią (klik).

Smacznego i na zdrowie!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Kamila Bachula - szczęśliwa żona i mama, z wykształcenia jest nauczycielem języka angielskiego, ale z zamiłowania tworzy bloga Zdrowa Brzózka, który powstał z potrzeby serca. W 2009 roku weszła do niestety rosnącego w liczbę grona CUdaków za sprawą zdiagnozowanego schorzenia Colitis Ulcerosa (WZJG). Świadomie szukając przyczyny tej choroby autoimmunologicznej odkrywa świat holistycznego podejścia do zdrowia, które mówi, że człowiek składa się nie tylko z ciała, ale i umysłu i duszy. Narzędziami stosowanymi przez Kamilę, które skutecznie jednoczą ciało, umysł i duszę, są Ajurwedą (starożytna medycyna indyjska) oraz joga i śmiechoterapia.