A może wraz z Nowym Rokiem warto wypróbować jakiś nowy, zdrowy produkt spożywczy? Od czasu kiedy przetestowałam w swojej kuchni mąkę kasztanową i poczytałam jak wiele dobrego kryją w sobie kasztany, chętnie sięgam po nie, żeby przygotować szybką i łatwą w przygotowaniu przekąskę. Ich słodko- słony, lekko orzechowy smak usatysfakcjonują niejedno podniebienie. Pieczone kasztany to też ciekawy dodatek do deserów.
Mąka kasztanowa to świetny produkt do bezglutenowych wypieków (klik), bądź baza do przygotowania bezglutenowego zakwasu na żurek (klik).
Kasztany jadalne były stosowane na tak szeroką skalę jak teraz zboża. W rejonie Morza Śródziemnomorskiego pozwalały przetrwać zimę i ludziom i zwierzętom. Gotowano z nich zupy, zagęszczano sosy, pieczono chleb i inne wypieki, a mikstura wody z mąką kasztanową zastępowała nawet mleko matki.
Jeśli chcesz razem ze Zdrową Brzózką świadomie zadbać o swoje zdrowie, wpisz się do newslettera 🙂
[mc4wp_form id=”1736″]
Przepis na pieczone kasztany jadalne:
Składniki:
- kasztany jadalne (wybierajmy te największe)
Przygotowanie:
Kasztany musimy naciąć w krzyż, najlepiej od wypukłej strony – ten zabieg pomoże nam później w ich obieraniu. Najpierw zalewamy nacięte kasztany wodą i gotujemy przez 15 minut. Następnie odcedzone przenosimy na blachę i zapiekamy w 200 stopniach przez kolejne 15 minut. Kiedy lekko przestygną, tak żeby nie parzyły nas w palce, może je obierać i rozkoszować się ich smakiem. Kasztany powinny być lekko sypkie, przez co mogą się kruszyć po obraniu.
Tak przyrządzone kasztany jadalne świetnie pasują do potrawy z dyni i kaszy jaglanej na słodko (klik).
Smacznego i na zdrowie!
Więcej o kasztanach przeczytacie u Klaudyny Hebdy 🙂
http://klaudynahebda.pl/kasztany-jadalne/